Rusija i Kina prelaze na nacionalne valute napuštajući dolar

Prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima se ubrzava, kaže premijer Mihail Mišustin

Rusija i Kina sve više prelaze na svoje nacionalne valute u trgovini, pri čemu se skoro polovina transakcija dve zemlje obavlja u rubljama i juanima, otkrio je premijer Mihail Mišustin.

Saopštenje je dato tokom video konferencije sa kineskim premijerom Li Kećijangom u ponedeljak, a Mišustin je izrazio nadu da će upotreba nacionalnih valuta umesto američkog dolara i evra dalje rasti.

„Ova tranzicija… će aktivno dobijati na zamahu. To je logika suverene ekonomske i finansijske politike multipolarnog sveta“, rekao je on.

Mišustin je naveo da je, uprkos spoljnim pritiscima i nepovoljnim ekonomskim uslovima, robna razmena dve zemlje zabeležila dvocifren rast, a u prvih deset meseci ove godine trgovinski promet je porastao za skoro trećinu i sada je blizu 150 milijardi dolara.

„Ovo je već više od prošlogodišnjih cifara. Dugoročno, kako su se dogovorili lideri dve zemlje, dostići ćemo 200 milijardi dolara ili više“, naveo je on.

Poslednjih godina Rusija i Kina sve više prelaze na nacionalne valute u međusobnim obračunima u nastojanju da se odmaknu od američkog dolara i evra.

Moskva stabilno sprovodi politiku dedolarizacije u spoljnoj trgovini i povećava upotrebu juana. Pored kineske valute koja se sve češće pojavljuje u trgovačkim obračunima, neke ruske kompanije počele su da izdaju obveznice denominirane u juanima, dok jedan broj banaka nudi depozite u toj valuti.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji