Kremlj upozorio na odmazdu nakon što Finska krene ka NATO-u

Kremlj je upozorio na preduzimanje uzvratnih „vojno-tehničkih“ koraka nakon što su se finski lideri izjasnili za podnošenje zahteva za članstvo u NATO-u. Takođe, Švedska bi to mogla da uradi za nekoliko dana.

U međuvremenu, prvo suđenje za ratne zločine ruskom vojniku od početka sukoba trebalo je da počne u petak u Kijevu. Dvadesetjednogodišnji zarobljeni pripadnik tenkovske jedinice optužen je da je ubio civila tokom prve nedelje rata.

Na terenu, ruske snage su intervenisale u centralnoj, severnoj i istočnoj Ukrajini, uključujući poslednji džep otpora u Mariupolju, kao deo vojne intervencije za zauzimanje industrijskog regiona Donbasa.

Dva i po meseca nakon što je ruska intervencija na Ukrajinu izazvala strah među susedima Moskve, finski predsednik i premijer objavili su u četvrtak da bi nordijska zemlja trebalo odmah da se prijavi za članstvo u NATO-u.

 Vi (Rusija) ste izazvali ovo. Pogledajte se u ogledalo – rekao je ove nedelje finski predsednik Sauli Niinisto.

Iako parlament zemlje još treba da proceni, ovo saopštenje znači da je Finska gotovo sigurna da će se prijaviti – i dobiti prijem – iako bi proces mogao da potraje mesecima. Švedska, takođe, razmatra da se stavi pod zaštitu NATO-a.

To bi predstavljalo veliku promenu u evropskom bezbednosnom pejzažu: Švedska je izbegavala vojne saveze više od 200 godina, dok je Finska usvojila neutralnost nakon poraza od Sovjeta u Drugom svetskom ratu.

Javno mnjenje u obe nacije dramatično se promenilo u korist članstva u NATO nakon ruske vojne operacije. Intervencija je izazvala strah u zemljama koje se na istoku nalaze blizu Rusije.

Takvo proširenje alijanse ostavilo bi Rusiju okruženu zemljama NATO-a u Baltičkom moru i na Arktiku. Takođe, predstavljalo bi težak potez za Moskvu i Kremlj koji bi ostao okružen NATO članicama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će alijansa dočekati Finsku i Švedsku raširenih ruku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je da će Moskva „biti prinuđena da preduzme korake odmazde vojno-tehničkih i drugih karakteristika kako bi se suprotstavila novonastalim pretnjama svojoj nacionalnoj bezbednosti“.

NATO-ovo usmeravanje oružja i druge vojne podrške Ukrajini već je bilo ključno za iznenađujući uspeh Kijeva u zaustavljanju invazije, a Kremlj je u četvrtak ponovo jezivo upozorio da bi pomoć mogla dovesti do direktnog sukoba između NATO-a i Rusije.

 Uvek postoji rizik da se takav sukob pretvori u nuklearni rat punih razmera, scenario koji će biti katastrofalan za sve – rekao je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Ukrajinska vojska je u aprilu potopila krstaricu Moskva, vodeću flotu Crnomorske flote, a u martu je uništila desantni brod Saratov.

Dok je napredovanje Rusije u Donbasu bilo usporeno, ruske snage su zauzele neka mesta i područja.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je fokus Rusije na Donbas ostavio njene preostale trupe oko severoistočnog grada Harkova ranjivim na kontranapad ukrajinskih snaga, koje su ponovo zauzele nekoliko gradova i sela u okolini grada.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: AP