Usvojena rezolucija: UN hoće da sude Rusima

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je usvojio rezoluciju.

Pomenuta rezolucija nalaže pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima, prenosi Rojters.

Savet za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi, je sa 33 glasa za, dva protiv i 12 uzdržanih, usvojio rezoluciju.  Ovom rezolucijom se komisiji za istragu nalaže da istraži događaje oko Kijeva i drugih područja kao što je Sumi, koja su bila pod privremenom kontrolom ruskih trupa, prenosi Rojters.

Zamenica ukrajinskog šefa diplomatije Emine Džaparova rekla je na zasedanju da su „u područjima koja su bila pod ruskom okupacijom krajem februara i u martu počinjena najjezivija kršenja ljudskih prava na evropskom kontinentu proteklih decenija“, navodi britanska agencija.

 Umesto da raspravljamo o pravim uzrocima krize u ovoj zemlji i tražimo načine da je rešimo, kolektivni Zapad organizuje još jednu političku borbu da demonizuje Rusiju – naveo je u saopštenju ruski ambasador pri UN-u u Ženevi Genadij Gatilov.

Za Rusiju rezolucija – „politički revanšizam“, Kina kritikuje polarizaciju sveta

Rusija je nedavno isključena iz Saveta, ali i dalje može da prisustvuje sednici kao posmatrač, ali je odlučila da ne učestvuje na današnjem zasedanju u znak protesta zbog rezolucije, za koju tvrdi da je politički revanšizam, prenosi Rojters.

Kina je zajedno sa Eritrejom glasala protiv rezolucije, a kineski ambasador Čen Su takođe je kritikovao „politizaciju“ Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

 Primetili smo da je poslednjih godina politizacija i konfrontacija u Savetu u porastu što ozbiljno utiče na kredibilitet, nepristrasnost i solidarnost – naglasio je kineski ambasador.

Na istoj sednici, visoka komesarka UN-a za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da ima mnogo primera mogućih ratnih zločina od početka ruske agresije, navodeći da je u Kijevskom regionu otkriveno 1.000 tela.

 Obim nezakonitih ubistava, uključujući i sumnje na nasumična pogubljenja u područjima severno od Kijeva je šokantan – naglasila je Bašele.

Rezolucijom se takođe zahteva od Visoke komesarke da u junu Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija izvesti o kršenjima prava u Marijupolju, navodi Rojters.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji/Reuters