Kulturolog Jovan Janjić - SPC najverniji čuvar

Kulturolog Jovan Janjić rekao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) najverniji čuvar srpskog nacionalnog i duhovnog nasleđa celokupne srpske baštine na Kosovu i Metohiji.

Kulturolog Janjić je dodao da je potrebno da svi zajedno, i država i Crkva, rade na tome i da ukazuju stalno na dešavanja na KiM i pokušaje uzurpacije i prisvajanja srpskog kulturnog nasleđa.

On je za Tanjug rekao da misli da Vatikan ne priznaje nezavisno KiM zbog svojih interesa, kao i na je papa na svojoj strani i da sve što radi Sveta Stolica – radi u svoje svrhe.

„Dakle, i u odnosu prema Kosovu, oni pre svega slede svoje interese, ali i pokazuju svoje lice. Srpska pravoslavna crkva inače radi ono što je do nje i ona je taj najverniji čuvar Srpskog nacionalnog i duhovnog nasleđa celokupne Srpske baštine na Kosovu i Metohiji. Nema ona potrebe da bilo šta drugo radi. Međutim, ono što je potrebno svi da rade, i crkva i država, jeste da neprestano ukazuju na te nepobitne činjenice, šta se dešava u južnoj srpskoj pokrajini i na koji način se nastoji da se prisvoji srpska baština“, rekao je Janjić.

On je dodao da je važno da svi stalno ukazuju na svaki pokušaj uzurpacije i prisvajanja srpskog i duhovnog i materijalnog uopšte nacionalnog nasleđa.

„U tom smislu je bitna uloga i Crkve i države i svakog od nas. Što se tiče Vatikana, on će slediti svoj interes“, dodao je on.

Kako je naglasio kulturolog Janjić, SPC neguje dobre odnose sa svima, pa između ostalog i sa Svetom stolicom, jer je to u suštini i deo njene službe i njene misije – da neguje dobre međuljudske odnose sa svima, pa i sa rimokatoličkom crkvom.

„Na koji način će Vatikan postupiti, to zavisi od njih. Ne daj Bože kad bi se desilo da oni priznaju KiM, mislim da bi oni najviše radili protiv sebe. I svaka takva izjava, nagoveštaj takvih mogućnosti, ruši i ugled i kredibilitet Rimokatoličke crkve. Na KiM je najveća koncentracija hrišćanskog nasleđa, u ovom slučaju pravoslavnog nasleđa, ali naravno to je hrišćansko nasleđe, koje je u onim najvećim izdanjima upisano u svetsku kulturnu baštinu i prema njoj se treba tako odnositi“, istakao je on.

Kako je rekao kulturolog Jovan Janjić, ako neko pokuša da kaže da to nije onoga čije jeste, onda on pokazuje svoje lice.

„Nažalost, moramo konstatovati da je baš u poslednje vreme bilo nekoliko slučajeva prisvajanja srpskog duhovnog nasleđa. Krajem 2023. godine, imali ste onaj slučaj, crkve kod Kosovske Mitrovice iz 14. veka, da je tzv. Ministarstvo kulture privremenih institucija u Prištini samovoljno preuzelo da obnavlja i označilo ga kao rimokatoličku crkvu.

Potom isto se to desilo i sa jednom crkvom u blizini Zubinog Potoka. Imamo slučajeve da se Bogorodica Ljeviška, koja je na listi Svetske kulturne baštine, od albanskih vlasti tretira takođe kao Rimokatolička crkva Svete Petke. Jeste da to rade albanske vlasti, ali je neophodno bilo, barem lično sam ja očekivao da Rimokatolička crkva kaže, da se ne prisvaja tuđa imovina, jer je to imovina Srpske pravoslavne crkve“, rekao je on.

Istakao je da nije čuo da su se oglasili, ali da je svakako trebalo da slede kako je istakao, Božije zapovesti i ono što je u srži njihovog duhovnog bića kao crkve.

Janjić je još jednom objasnio da misli da Vatikan ne priznaje KiM iz svojih interesa, ali ako je to iz poštovanja prema SPC i patrijarhu, onda je to dobro.

„Ako bi uradili drugačije, onda bi pokazali da oni zaista odudaraju od onoga čemu uče druge, i što je njihovo učenje, a to je da se prisvaja ono što je tuđe, imate Božije zapovest, ne kradi tuđe, ne poželi ništa što je tuđe. Znači, oni bi narušili neke osnovne Božije zapovesti i išli bi protiv samih sebe“, naglasio je on.

Takozvano Kosovo otvorilo je Kancelariju za veze u Vatikanu, međutim, kako se objašnjava oficir koji će biti na čelu te kancelarije neće imati nikakvog uticaja, a Janjić dodaje da će on svakako pokušati da ima uticaj i da dopre do centra odlučivanja.

Pročitajte još:

„Neosporno je da Vatikan ima veliki duhovni kapital i veliki uticaj, pre svega na rimokatolički svet rasprostranjen širom vaseljene. Iz tog razloga, privremene vlasti na KiM, koje su uzurpirale tuđi prostor i nasleđe, pokušavaju da pridobiju podršku u svetskoj javnosti, pa između ostalog i preko tog duhovnog centra, odnosno preko Svete Stolice.

Iz tog razloga oni su imenovali svog oficira za vezu, nije to formalizovano kao nekakav diplomatski predstavnik, ali svakako on je tu da bi mogao da vrši na neki način uticaj i sigurno je da će on pokušavati to“, rekao je kulturolog Janjić.

On je dodao da je sve to manje važno u odnosu na to šta ćemo mi učiniti, jer je ključ je u našim rukama, a taj ključ ima oznaku 1244 i to je rezolucija Saveta bezbednosti koje treba da se pridržavamo.

„Sve dok je ta rezolucija na snazi, KiM je i formalno, pravno, od međunarodne organizacije priznati kao neodvojivi deo Republike Srbije. Takođe, to je i po našem ustavu i to će i biti uvek, siguran sam i zauvek, naravno samo pod jednim uslovom, ne da je Bože, ako bi se neko usudio da ga se odrekne, a mislim da nema takvog ko bi smeo da učini tako nešto“, rekao je on.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/rtv.rs