loreal-kozmeticki-gigant-na-sudu-prodavali-opasne-hemikalije

Federalnim sudovima u Sjedinjenim Državama je podneto najmanje 57 tužbi protiv L’Oreal kompanije zbog prodaje opasnih hemikalija koje povećavaju mogućnost oboljevanja od raka.

Skoro 60 tužbi u kojima se tvrdi da proizvodi za omekšavaje kose koje prodaju američka podružnica L’Oreala – L’Oreal USA Inc, i druge kompanije, izazivaju rak i ostale zdravstvene probleme – biće združeno na Saveznom sudu u Čikagu.

Najmanje 57 tužbi je podneto federalnim sudovima širom SAD zbog proizvoda koji koriste hemikalije za trajno ispravljanje kose, navedeno je u sudskim spisima, preneo je Rojters.

U tužbama se navodi da su kompanije znale da njihovi proizvodi sadrže opasne hemikalije, ali su ih svejedno plasirale i prodavale. U predmetima je označena američka podružnica L’Oreal USA i filijale indijskih kompanija Godrej SON Holdings Inc i Dabur International Ltd.

U saopštenju objavljenom na Internetu nakon podnošenja prvih tužbi, L’Oreal je naveo da je uveren u bezbednost njegovih proizvoda i da veruje da nedavne tužbe nemaju pravnu osnovu.

Tužbe su usledile nakon studije američkog Nacionalnog instituta za zdravlje u oktobru prošle godine, u kojoj je objavljeno da žene koje su koristile ove proizvode više puta godišnje, imaju dvostruko veće šanse da dobiju rak materice.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Telegraf