...
Mađarska će plaćati gas na način koji obezbeđuje njegovu isporuku

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto oglasio se povodom plaćanja ruskog gasa.

On je istakao da „nema sumnje da Mađarska mora da plaća ruski gas na način koji obezbeđuje njegovu isporuku“.

„Snabdevanje energijom je pitanje nacionalne bezbednosti i dužnost vlade je da garantuje sigurnst građanima“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlić-Radmanom, izveštava agencija MTI.

Mađarska svoj domaći zadatak izvršava, rekao je Sijarto, dodajući da će Evropa i dalje u velikoj meri zavisiti od ruskog snabdevanja gasom ukoliko se ne pronađu alternativni izvori prirodnog gasa i alternativni putevi isporuke.

Snabdevanje energijom nije filozofsko već fizičko pitanje, poručio je mađarski šef diplomatije, ističući da je nezavisnost od ruske energije nemoguća bez značajnih ulaganja u infrastrukturu.

Sijarto je naveo kao primer proširenje hrvatskog terminala za tečni prirodni gas (TPG) na ostrvu Krk, napominjući u tom kontekstu da bi taj terminal bio od pomoći Mađarskoj jedino ako bi se poboljšao hrvatski sistem za tranzit gasa.

Mađarska je trenutno u stanju da godišnje uvozi do 7,0 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Hrvatske, rekao je on i dodao:“Niko nema pravo da očekuje od nas da dozvolimo da mađarski narod plati cenu rata“.

Što se tiče mađarsko-hrvatske saradnje, Sijarto je istakao da se 2022. navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje i da su Budimpesta i Zagreb „mnogo učinili“ da ojačaju prijateljstvo i savezništvo u poslednje tri decenije.

Bilateralni trgovinski promet je prošle godine dostigao 3,8 milijardi evra, što je 52 odsto više nego 2020, rekao je Sijarto i dodao da je trgovinski promet na početku ove godine porastao za 65 odsto.

On je naglasio i značaj otvaranja novih graničnih prelaza između dve zemlje, pri čemu je pomenuo izgradnju mosta preko reke Mure, između mađarskog naselja Murakereštur i Kotoriba, u Hrvatskoj, nove granične prelaza u Šaroku i Zakanjum kao i povezivanje mađarskog autoputa M6 sa Hrvatskom do 2024. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.