Mađarska odbija da obučava ukrajinske vojnike

Mađarska želi mir između Kijeva i Moskve, pa s tim u vezi ne žele da obučavaju bilo čije vojnike pa ni ukrajinske.

Mađarska neće biti u skladu sa nekim drugim državama EU i neće pružati nikakvu obuku ukrajinskim snagama tokom sukoba sa Rusijom, rekao je Tamaš Menčer, državni sekretar za bilateralne odnose. On je dodao da se Budimpešta zalaže za diplomatsko rešenje sukoba.

„U nekim evropskim zemljama ukrajinski vojnici se obučavaju. Toga neće biti u Mađarskoj“, napisao je Menčer na Fejsbuku u ponedeljak. „Mi kažemo ne tome. Želimo da idemo ka miru, a ne ratu“, dodao je on.

Saopštenje je usledilo nakon što je mađarski premijer Viktor Orban insistirao na tome da bi EU trebalo da „preispita” sankcije uvedene Rusiji ako blok želi da prođe kroz kontinuiranu energetsku krizu. Mađarski zvaničnici su u prošlosti više puta govorili da bi Brisel trebalo da se fokusira na postizanje diplomatskog rešenja sukoba, a ne na vojnu pomoć Kijevu.

U oktobru je EU uspostavila misiju vojne pomoći Ukrajini (EUMAM Ukraine) za obuku 15.000 vojnika. Žozep Borel, najviši diplomata bloka, pregledao je bazu u Poljskoj prošle nedelje. Rekao sam ukrajinskim vojnicima: „Pokušavamo da vas podržimo koliko god možemo, koliko god vam je potrebno“, rekao je Borel novinarima.

Britanija je vodila odvojene kurseve borbene obuke za ukrajinsko osoblje. Učili su ih kako da rukuju zapadnim oružjem, kao i urbanom i rovovskom ratu i prvoj pomoći na bojnom polju, prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Mađarska je ranije takođe odbijala da pošalje oružje Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je u julu da sukob „nije rat Mađarske“.

Ruski zvaničnici su ranije rekli da vojna pomoć Ukrajini samo pogoršava sukob. Ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio je u septembru da je Rusija de fakto „u ratu sa kolektivnim Zapadom i NATO-om“, dodajući da učinak ukrajinskih oružanih snaga u velikoj meri zavisi od naoružanja koje isporučuje Zapad. Bilo kako bilo, Mađarska nije bezumo uletela u konflikt kao ostatak bloka i nije prihvatila da obučava ukrajinske vojnike.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji