Mađarska poziva na bezbednosne garancije Rusiji radi trajnog mira

Članstvo Ukrajine u NATO ne bi trebalo da dolazi u obzir, rekao je šef kabineta mađarskog premijera.

Trajni mir nakon sukoba u Ukrajini može se postići samo ako Rusija dobije bezbednosne garancije od Zapada, rekao je Gergelj Guljaš, ministar zadužen za kabinet mađarskog premijera.

Govoreći na studentskom događaju u subotu, Guljas je izjavio da Kijev nema realne šanse da povrati teritorije od Rusije na koje polaže pravo.

On je dodao da je, „takođe jasno da Rusija ne predstavlja pretnju za centralnu Evropu“ jer Moskva nije uspela da ostvari brzu i odlučnu pobedu u sukobu.

Prema Guljašu, mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su nemogući bez učešća SAD.

On je dalje naveo da zapadne pristalice Kijeva „moraju da daju garancije bezbednosti Rusiji, ali definitivno ne članstvo u NATO Ukrajincima“, dodajući da bi se dugoročni mir između Moskve i Kijeva mogao održati razmeštanjem mirovnih snaga.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prošlog meseca bivšem voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu da „bez uključivanja Rusa u bezbednosnu arhitekturu Evrope, ne možemo da obezbedimo bezbedan život njenim građanima”.

Mađarska nije jedina zapadna država koja poziva da se ruski interesi uzmu u obzir.

Prošlog decembra, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Zapad da razmisli o tome kako da obezbedi bezbednosne garancije ne samo Ukrajini, već i Rusiji, tvrdeći da NATO mora da se pozabavi zabrinutošću Moskve u vezi sa vojnim blokom koji predvode SAD „približavajući se njihovim vratima i razmeštajući oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju.

Pročitajte još:

Debata o bezbednosnim garancijama za Rusiju zahuktala se pred početak sukoba u Ukrajini kada je Moskva u decembru 2021. godine iznela listu zahteva za SAD i NATO, tražeći od Zapada da zabrani ulazak Ukrajine u vojni blok.

Takođe, Rusija je insistirala da se NATO povuče na svoje granice od pre 1997. godine.

Zapad je odbio ove predloge Rusije.

Predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da je ukrajinska neutralnost pitanje od „fundamentalnog značaja“ za Rusiju, tvrdeći da je nastojanje Kijeva da se pridruži NATO-u jedan od ključnih razloga za vojnu operaciju u susednoj zemlji.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji