Mađarski ministar Sijarto: Da se nisam sastao sa Lavrovom, smrzavali biste se

Mađarski ministar za inostrane poslove i spoljno-ekonomske veze Peter Sijarto podsetio je opozicione političare i novinare, koji su ga kritikovali zbog sastanka s šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, da će u njihovim domovima, za razliku od drugih evropskih zemalja, ove zime biti toplo.

Mogu samo da kažem da nam „Gasprom“ za sada isporučuje sve što je obećao. Možda to nije slučaj s drugima, ali nisam dužan da razmišljam o drugima. Oni (Rusija) su isporučili onu količinu energenata koju sam sa njima dogovorio – istakao je Sijarto za mađarsku „HirTV“.

Sijarto je takođe dodao da su ga liberalni mediji kritikovali zbog sastanka s Lavrovom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pitam se, da se nisam sastao tamo s njim, ko bi mogao da garantuje da bismo mogli da se dogovorimo s „Gaspromom“ o odloženom plaćanju? Ili, ko bi garantovao da će „Gasprom“ svakodnevno isporučivati 5,8 miliona kubnih metara gasa? Zato, kada divne opozicione kolege pišu da je to bilo glupo, neka pomisle zašto drugi neće imati grejanje, a oni će imati? Zato što je neko morao to da dogovori“, naglasio je on.

Prema Sijartovim rečima, sastanci u diplomatskim krugovima su „sredstvo da se zemlji obezbedi najbolje“.

Mislim da spoljna politika tome i služi, zar ne? – dodao je mađarski ministar Peter Sijarto.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji