Majmunske boginje haraju Evropom - Do sad preko 100 slučajeva pretežno muškaraca

U Evropi je prijavljeno više od 100 slučajeva majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i centralnoj Africi, a nemački zvaničnici opisali su epidemiju kao najveću ikada u regionu.

Slučajevi su sada potvrđeni u zemljama uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Španiju, Portugaliju, Belgiju, Francusku, Sjedinjene Države i Australiju.

Prvo identifikovana kod majmuna, bolest se obično širi bliskim kontaktom i retko se širila van Afrike, tako da je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Roman Abramovič ruski milijarder i vlasnik Čelsija ostao bez aviona

Međutim, naučnici ne očekuju da će izbijanje evoluirati u pandemiju poput kovida, s obzirom da se virus ne širi tako lako kao SARS-COV-2.

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest, koju karakterišu simptomi groznice, kao i karakteristični kvrgavi osip.

Sa nekoliko potvrđenih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji i Portugalija, ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Evropi – saopštila je medicinska služba nemačkih oružanih snaga, koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

Fabijan Lenderc, sa Instituta Robert Koh, opisao je izbijanje zaraze kao epidemiju.

Međutim, malo je verovatno da će ova epidemija trajati dugo. Slučajevi se mogu dobro izolovati putem praćenja kontakata, a postoje i lekovi i efikasne vakcine koje se mogu koristiti ako je potrebno – rekao je on.

Ne postoji posebna vakcina za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine koje su korišćene za iskorenjivanje malih boginja do 85% efikasne protiv majmunskih boginja, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Britanske vlasti su u četvrtak saopštile da su ponudile vakcinu protiv malih boginja nekim zdravstvenim radnicima i drugima koji su možda bili izloženi majmunskim boginjama.

Neobični Slučajevi

Od 1970. godine, slučajevi majmunskih boginja prijavljeni su u 11 afričkih zemalja.

Nigerija je imala veliku epidemiju od 2017., do sada je ove godine bilo 46 sumnjivih slučajeva, od kojih je 15 u međuvremenu potvrđeno, prema SZO.

Prvi evropski slučaj potvrđen je 7. maja kod pojedinca koji se vratio u Englesku iz Nigerije.

Od tada je potvrđeno više od 100 slučajeva van Afrike, prema tragaču akademika Univerziteta u Oksfordu.

Mnogi slučajevi nisu povezani sa putovanjem van kontinenta.

Kao rezultat toga, uzrok ove epidemije je nejasan, iako su zdravstvene vlasti rekle da potencijalno postoji određeni stepen širenja u zajednici.

Roman Abramovič ruski milijarder i vlasnik Čelsija ostao bez aviona

U Britaniji, gde je sada potvrđeno 20 slučajeva, Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije saopštila je da su nedavni slučajevi u zemlji bili pretežno među muškarcima koji su se identifikovali kao gej ili biseksualci.

14 slučajeva u Portugaliji koji su svi otkriveni u klinikama za seksualno zdravlje su takođe kod muškaraca koji se identifikuju kao gej ili biseksualci.

Prerano je reći da li je bolest prerasla u polno prenosivu bolest – rekao je Alesio D’Amato, komesar za zdravstvo regije Lacio u Italiji.

U zemlji su do sada prijavljena tri slučaja.

Seksualni kontakt je, po definiciji, blizak kontakt, dodao je Stjuart Nil, profesor virusologije na Kings koledžu u Londonu.

Ideja da postoji neka vrsta seksualnog prenošenja u ovoj epidemiji, mislim, malo je prenaglašena – rekao je on.

Naučnici sekvencioniraju virus iz različitih slučajeva kako bi videli da li su povezani, saopštila je SZO. Očekuje se da će agencija uskoro dostaviti ažuriranje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters