Nedostatak senfa u Francuskoj ostavlja hranu bez ukusa

Senf je veoma popularan sastojak francuske kuhinje, a kupci se suočavaju sa bezukusnim prizorom u supermarketima – Nema senfa.

Nestašica širom zemlje je zbog nedostatka semena slačice potrebnih za proizvodnju ovog začina.

Ozbiljna suša u Kanadi, loše žetve u Francuskoj i naravno situacija u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semena slačice koje su dostupne proizvođačima.

Majmunske boginje haraju Evropom – Do sad preko 100 slučajeva pretežno muškaraca

Zbog toga je cena senfa u Francuskoj porasla za 10 odsto, a neke prodavnice se bore da popune zalihe.

Kanadu, odakle Francuska uvozi mnoga semena slačice, prošle godine je pogodila suša koja je urušila prinose useva na poljoprivrednom zapadu zemlje.

U međuvremenu, u Francuskoj žetve domaćeg semena slačice su bile ispod očekivanja već tri godine zaredom, poslednji put zbog vlažne zime i hladnog proleća.

Drevni izmet objašnjava šta su jeli kada se Stounhendž gradio pre više od 4.500 godina

Luc Vondermejson, koji je generalni direktor trećeg po veličini francuskog proizvođača senfa La Reine de Dijon, rekao je za BBC da proizvodnja teče 20-25 odsto ispod normalnog.

Seme se još uvek moglo naći u januaru i februaru, rekao je, ali je od tada dostupnost opala.

Magacini su potpuno prazni. Sve je rezervisano i imamo poteškoća sa nabavkom semena.

Francuski proizvođači su se prvobitno nadali da će uvesti dodatno seme slačice iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadoknadili manjak, ali to više nije bilo moguće.

Ranije ove nedelje Ujedinjene nacije su upozorile da bi situacija u Ukrajini mogla da izazove globalnu krizu hrane koja bi trajala godinama.

A u Velikoj Britaniji, prekid isporuke suncokretovog ulja iz Ukrajine prošlog meseca doveo je do toga da su supermarketi ograničili koliko boca jestivog ulja kupci mogu da kupe.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: BBC