makarti-odgovorio-na-poziv-zelenskog

S obzirom na to da je njegova stranka podeljena u pogledu nastavka vojne pomoći Ukrajini, Kevin Makarti je rekao da neće posetiti Kijev

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je predsednika američkog Predstavničkog doma Kevina Makartija da poseti Kijev, u pokušaju da mu „pomogne oko njegovog stava“ o vojnoj pomoći zemlji. Iako je Makarti obećao da neće odobriti „blanko čekove“ Kijevu, prošle godine je podržao paket oružja vredan više milijardi dolara.

„Gospodin. Makarti, on mora da dođe ovde da vidi kako radimo, šta se ovde dešava, šta nam je rat izazvao, koji se ljudi sada bore, ko se bore sada. I onda nakon toga, napravite svoje pretpostavke“, rekao je Zelenski za CNN u sredu. „Poseta Ukrajini“, nastavio je Zelenski, „pomogla bi (Makartiju) u njegovoj poziciji“.

Desetine demokrata i republikanaca otputovalo je u Kijev u godini od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Predsednik Džo Bajden posetio je ukrajinsku prestonicu prošlog meseca, dok se Makartijeva prethodnica, Nensi Pelosi, sastala sa Zelenskim u Kijevu prošlog maja.

Mekarti nije otputovao i rekao je za CNN da ne planira da to menja.

„Hajde da budemo vrlo jasni u vezi sa onim što sam rekao: nema blanko čekova, u redu? Dakle, iz te perspektive, ne moram da idem u Ukrajinu da bih razumeo da li postoji blanko ček ili ne“, rekao je on za CNN.

„Nastaviću da dobijam svoje brifinge, ali ne moram da idem u Ukrajinu ili Kijev da bih to video.“

Dok je Demokratska stranka jednoglasno podržala politiku predsednika Bajdena da podržava ukrajinsku vladu i vojsku „koliko god je potrebno“, Republikanska stranka je podeljena po tom pitanju. Iako je Makarti stao na stranu većine republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu u odobravanju paketa vojne i ekonomske pomoći Ukrajini prošlog leta od 40 milijardi dolara, on je predvodio partijsku kampanju za ponovno preuzimanje Predstavničkog doma u novembru uz obećanje da će staviti veto na sve dalje „blanko čekove“. namenjene za Kijev.

Od tada je izjavio da sada podržava povećani nadzor ove pomoći, a ne smanjenje. Štaviše, on je u sredu kritikovao Bajdena što nije delovao „dovoljno brzo“ da naoruža Ukrajinu, prema rečima CNN-a.

Uprkos tome što su republikanci osvojili većinu u Predstavničkom domu, Makarti je i dalje morao da pregovara sa više desetina tvrdolinijaških konzervativaca da bi pobedio na izborima za predsednika, od kojih su mnogi protivnici nastavka pomoći SAD Ukrajini.

Jedan od ustupaka napravljenih između Makartija i ove grupe bila je mera koja bi mu omogućila da bude smenjen sa mesta predsednika sa samo pet glasova, što znači da mora da radi na tome da ove ukrajinske skeptične zakonodavce zadrži po strani.

Nekih 11 od ovih poslanika, na čelu sa predstavnikom Floride Metom Gecem, nedavno je predstavilo rezoluciju kojom se želi prekinuti isporuke oružja Ukrajini i zahteva da Zelenski traži mirovne pregovore sa Rusijom.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji