Makron gubi apsolutnu većinu - ukazuju prve projekcije

Koalicija „Zajedno“ predsednika Emanuela Makrona je na putu da izgubi apsolutnu većinu u francuskom parlamentu.

Prema prvim projekcijama, osvojila je 244 mandata. Levičarska koalicija „Nupes“ Žan-Lik Melanšona dobila je 149 mesta. Istorijski rezultat za Nacionalno okupljanje Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata.

Građani Francuske glasali su danas u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mesta.

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, Zajedno više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski „Mond“. Ako to bude konačan ishod, nastavak Makronovih reformi zavisiće od njegove sposobnosti da okupi umerene snage izvan svog saveza s desne i leve strane. On će verovatno biti prisiljen na kohabitaciju s čovekom koji ne želi njegove reforme Žan Luk Melanšonom. Evidentno je da Makron gubi apsolutnu većinu u parlamentu.

Makron je imao više od 300 mesta u odlazećem parlamentu i ubedljivo je pobedio Nacionalni skup Marin Le Pen na predsedničkim izborima u aprilu.

Makronova koalicija ostaje najveća grupacija u parlamentu, ali je pretrpela značajne gubitke u, kako su mediji nazvali, „stravičnom porazu“ i „zemljotresu“. Politički analitičari ocenili su rezultate kao „ozbiljan neuspeh“ za Makronovu grupaciju, koja je propustila većinu sa velikom razlikom od najmanje 30 mesta, za razliku od njene ubedljive pobede pre pet godina, prenosi Gardijan.

Naime Makron je sada suučen sa neizvesnošću oko toga kako će sprovoditi svoju unutrašnju politiku, poput podizanja starosne granice za odlazak u penziju i remont državnih davanja.

Njegovi centristi će morati da naprave kompromise i prošire saveze u parlamentu kako bi mogli da iznesu njegove predloge za smanjenje poreza i promene u sistemu socijalne zaštite.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji