Putin čestitao rođendan Si Đinpingu i poslao šifrovanu poruku Zapadu

Nije slučajno što je ruski predsednik Vladimir Putin za razgovor izabrao rođendan kineskog predsednika Si Đinpinga, piše za Blumberg Mingsing Pej, profesor javne administracije na koledžu Klermont Mekena, prenosi RIA Novosti.

Putin i Si, koji su se od 2013. godine sreli 38 puta, navodno su bliski prijatelji. Njihov telefonski razgovor bio je tempiran da se poklopi sa rođendanom kineskog lidera , ali je dogovoreno i da se na taj način pošalje poruka Zapadu. Tako je Putin „usput“ čestitao i rođendan Si Đinpinga.

Autor piše da su nekada odnosi Rusije i Kine ličili na „brak iz interesa“, a danas Moskva i Peking vide jedni drugog kao pouzdanog saveznika u konfrontaciji sa Vašingtonom.

Veze koje spajaju Rusiju i Kinu su jače nego u vreme Hladnog rata, dok su snage koje mogu da ih razdvoje slabije.

Prema profesoru, posebnu ulogu igraju lični bliski odnosi Putina i Si Đinpinga, i on smatra da obojica dele slične vrednosti i duboku antipatiju prema Zapadu.

Telefonski razgovor Putina i Si Đinpinga održan je 15. juna, a lideri su konstatovali da su rusko-kineski odnosi na neviđeno visokom nivou i da se stalno poboljšavaju.

Pored toga, lider NR Kine je rekao da su akcije Rusije u zaštiti nacionalnih interesa pred spoljnim izazovima legitimne.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Bloomberg