Medvedev: Odnosi Rusije i Amerike su na apsolutnoj nuli

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država su nikakvi, oni su na apsolutnoj nuli, odnosno nije ih moguće dodatno zamrzavati, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Odnosi Rusije sa SAD su sada nikakvi. Oni su na nuli po Kalvinovoj skali. I njihovo odmrzavanje sada nije potrebno. I za sada nije potrebno ni pregovarati s njima. To je štetno po Rusiju – rekao je Medvedev za ruske medije.

On smatra je da je sada najnepovoljnije moguće vreme za nove pregovore sa SAD o produžavanju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (SNV-3).

To će zavisiti od odluke predsednika države. Kao čovek koji ima direktan odnos prema tom sporazumu i koji ga je potpisao 2010. godine, smatram da je sada najnepovoljnije moguće vreme za nove pregovore – rekao je Medvedev.

Prema njegovoj oceni, još prošle godine su pregovori vođeni u izmenjenim okolnostima, a sada su u „mrtvoj zoni“.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena produžila je za pet godina, odnosno do 2026, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji omogućava jedinstvenu rusko-američku kontrolu nad nuklearnim naoružanjem.

Rusija i SAD su počele usaglašavanje parametara budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali su prekinule dijalog nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Američki Stejt department je saopštio da je Vašington spreman da razmotri mogućnost nove runde strateškog dijaloga s Rusijom, ali da želi dokaze o dobronamernom pristupu Moskve.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji