Američki plan je bio da uništi rusku ekonomiju - Nije im pošlo za rukom!

Američki plan za zaustavljanje ekonomskog razvoja Rusije nije uspeo, niti su uspeli da uvuku brojne partnere Moskve u trgovinski, ekonomski i diplomatski bojkot, izjavila je predsedavajuća Savetu Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Ona je na sastanku sa zamenikom premijera Kube Rikardom Kabrisasom rekla da Moskva primećuje da Vašington želi da brojne partnere Rusije, uključujući i u Latinskoj Americi, uvuče u trgovinski, ekonomski i diplomatski bojkot, ucenjivanjem, podmićivanjem i pretnjama.

Ključni cilj je da se zaustavi razvoj Rusije i njen rastući uticaj koji proizilazi iz nezavisne spoljne politike na globalnoj sceni. Vašington još jednom nije uspeo – ekonomski ‘blickrig’ je propao. Hteli su da rasparčaju rusku ekonomiju, ali se to nije dogodilo – istakla je Matvijenkova

Matvijenkova je navela da je, uprkos sankcijama Rusiji bez presedana, ekonomska situacija u zemlji prilično stabilna, te da nisu prekinute veze sa tradicionalnim partnerima, uključujući u Latinskoj Americi, i da su propali pokušaji gušenja i izolovanja Rusije.

Prema njenim rečima, Zapad namerno želi da razbije celi sistem međunarodnih odnosa, a SAD i NATO se ponovo kreću putem globalnog sukoba.

Ozbiljan izazov je bačen na Rusiju. Očigledno, ni SAD niti EU nisu nikada pokušale da pronađu rešenje za zajedničke probleme, a njihovo odbijanje značajne diskusije o ruskim inicijativama za bezbednosne garancije je za nas bilo od ključne važnosti – napomenula je Matvijenkova.

Ona je navela da Rusija zna kako da osigura svoj dalji ekonomski i društveni razvoj u novom okruženju.

Govoreći o glasanju u vezi sa sankcijama Rusiji u UN, Matvijenkova je podsetila da rezultati tog glasanja pokazuju da je Moskva „na pravoj strani istorije“, jer je 70 odsto ljudi na planeti protiv tih sankcija.

Matvijenkova je dodala da Rusija poštuje Kubu i njen narod, te da neće štediti napore u smeru nastavka istorijskih veza, prijateljstva i saradnje na obostranu korist, bez obzira na bilo kakve prepreke i restrikcije.

Izvor: Mediji