Mali: Mirovne snage Ujedinjenih nacija napadnute - 1 ubijen, 3 povređena

Mirovne snage UN-a napadnute su u sredu na severu Malija, osumnjičeni teroristi i jedan jordanski mirovnjak je ubijen, a još tri Jordanca su ranjena, saopštile su Ujedinjene nacije.

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je da je konvoj za snabdevanje bio pod neprekidnom paljbom napadača koji su koristili malokalibarsko oružje i raketne bacače oko sat vremena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres oštro je osudio napad i uputio najdublje saučešće porodicama mirovnih snaga i vladi i narodu Jordana, rekao je Dužarik.

Prema mirovnoj misiji UN u Maliju, napad je bio peti incident u severnom regionu Kidal za samo nedelju dana, rekao je Dužarik.

To je tragičan podsetnik na složenost mandata misije UN i njenih mirovnih snaga, kao i na pretnje sa kojima se mirovne snage suočavaju svakodnevno – rekao je on.

Savet bezbednosti je kasnije objavio saopštenje u kojem osuđuje napad i poziva vlasti u Maliju da istraže i privedu odgovorne pravdi.

U saopštenju se dodaje da je Savet „podvukao da napadi usmereni na mirovnjake mogu predstavljati ratne zločine prema međunarodnom pravu“.

Mali se bori da obuzda islamsku ekstremističku pobunu od 2012. Ekstremistički pobunjenici su oterani sa vlasti u severnim gradovima Malija uz pomoć vojne operacije pod vođstvom Francuske. Pa su se pregrupisali u pustinji i počeli da pokreću napade na malijsku vojsku i njene saveznike .

Nebezbednost se pogoršala napadima u severnim i centralnim regionima na civile i mirovne snage UN.

Vojska Malija vratila se u Kidal, dugogodišnje uporište pobunjenika na severu, u februaru 2020, šest godina nakon što su se njene snage povukle usred nasilja. Mirovne snage UN takođe su raspoređene na severu.

Snage Ujedinjenih nacija saopštile su da je više od 250 njihovih mirovnjaka i osoblja poginulo od 2013. godine. Što Mali čini najsmrtonosnijim od desetak mirovnih misija UN širom sveta.

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Mali El Gasim Vejn izdao je saopštenje u sredu u kojem kaže da je misija UN i dalje odlučna da podrži narod i vladu Malija u njihovoj potrazi za mirom i bezbednošću, rekao je Dužarik.

U avgustu 2020, predsednik Malija Bubakar Ibrahim Keita, koji je umro u januaru, zbačen je sa vlasti u puču u kojem je učestvovao Asimi Goita, tada pukovnik vojske. Prošlog juna, Goita je položio zakletvu kao predsednik prelazne vlade nakon što je izveo svoj drugi puč za devet meseci.

Sredinom maja, Goitina vlada je saopštila da su snage bezbednosti osujetile pokušaj kontrapuča za koji je rekla da ga je podržala neimenovana zapadna vlada.

Optužbe za strano mešanje dolaze kako Goitin režim postaje sve izolovaniji. Dan ranije, vlada je objavila da Mali ispada iz regionalnih bezbednosnih snaga od pet nacija poznatih kao G5. Takođe je oštro kritikovao bivšu kolonijalnu silu Francusku, koja je u februaru objavila da povlači svoje trupe iz Malija.

Iako je hunta u Maliju prvobitno pristala na 18-mesečnu tranziciju nazad na civilnu vlast, nije uspela da organizuje izbore do krajnjeg roka u februaru. Prošlog meseca, vlada je rekla da će joj trebati još dve godine na vlasti da bi mogla da organizuje glasanje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: AP