Raketni napad na sirijski grad - poginulo najmanje troje

Raketni napad desio se u sredu, u gradu na severu Sirije koji kontrolišu borci koje podržava Turska, ubivši najmanje tri osobe, a druge ranivši, rekao je opozicioni aktivist.

Neki aktivisti su rekli da su raketu na Tel Abjad ispalile Sirijske demokratske snage koje podržavaju Kurdi, ali ta grupa je demantovala ove navode.

Napad je usledio nekoliko sati nakon izjave turskog predsenika Redžepa Tajipa Erdogana.

On je rekao da će turska vojska uskoro „očistiti“ severne sirijske gradove Manbidž i Tel Rifat od „terorista“, misleći na glavnu sirijsku kurdsku miliciju poznatu kao Jedinice za zaštitu naroda ili IPG.

Erdogan već nedeljama govori o novom upadu, ne govoreći kada će takva ofanziva početi.

Turska je pokrenula četiri velike operacije u Siriji od 2016. godine, uglavnom usmerene na IPG. Ankara tvrdi da su njena zabranjena Kurdistanska radnička partija, ili PKK, unutar Turske i YPG u Siriji jedno te isto.

PKK se smatra terorističkom organizacijom u Turskoj, Evropi i Sjedinjenim Državama. Predvodio je oružanu pobunu protiv turske države od 1984. godine, a sukob je ubio desetine hiljada ljudi.

Baladi news, aktivistički kolektiv, izvestio je da su tri osobe ubijene, a 10 ranjeno u Tel Abjadu, dok je sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji.

Opozicioni ratni posmatrač, saopštila da su četiri osobe poginule, a nekoliko je ranjeno u napadu.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima izdale su saopštenje u kojem negiraju da su njihovi borci ispalili bilo kakvu raketu na Tel Abjad, koji je pod kontrolom boraca koje podržava Turska od 2019. godine, i navele da je raketu ispalio nepoznati dron.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: AP