Izraelska vojska uvežbava vazdušne

Izraelska vojska saopštila je u sredu da je desetine njenih aviona izvelo vežbu simulirajući vazdušne napade na ciljeve dugog dometa, što je slabo prikrivena referenca na mogući napad njihovog regionalnog rivala Irana.

Vojska je saopštila da je vežba održana dan ranije iznad Sredozemnog mora i da je „uključila letove velikog dometa, punjenje gorivom u vazduhu i gađanje udaljenih ciljeva“.

Nije dalo nikakve dodatne informacije.

Saopštenje je usledilo dok su pregovarači koji predstavljaju svetske sile i Iran vodili višemesečne pregovore u pokušaju da unaprede novi sporazum o obuzdavanju nuklearnog programa Teherana.

Četiri godine nakon što je sporazum postignut 2015. propao nakon što se Trampova administracija jednostrano povukla.

Izrael smatra Iran svojom najvećom pretnjom i odlučno se protivio JCPOA sporazumima iz 2015. koji su potpisali Iran i svetske sile.

Izjavivši da nema dovoljno zaštitnih mehanizama da spreči Iran da razvije kapacitete naoružanja ili da se bavi drugim iranskim vojnim pretnjama u regionu. Rečeno je da se protivi povratku na novi nuklearni sporazum.

Iran je dugo insistirao da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Smatra se da je Izrael jedina nuklearno naoružana država na Bliskom istoku, ali nikada nije javno priznao da ima takvo oružje.

Vazdušna vežba od utorka održana je kao deo veće, jednomesečne vojne vežbe, koja je uključivala borbene simulacije na Kipru ranije ove nedelje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: AP