marija-zaharova-kurti-se-igra-sa-vatrom

Moskva je „alarmirana“ rastućim tenzijama na Kosovu, za koje su krive radikalne vlasti etničkih Albanaca u otcepljenoj srpskoj pokrajini i njihovi zapadni sponzori, izjavila je u ponedeljak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Vlasti u Prištini su preduzele „seriju provokacija“ uz naklonost SAD i EU, koristeći „etnički motivisano nasilje“ da bi gađale preostale Srbe u pokrajini, rekla je Zaharova novinarima.

Premijer Aljbin Kurti nastoji da odvrati pažnju od neuspele unutrašnje politike „igrajući se vatrom, raspirujući srbofobičnu histeriju“ i eskalirajući tenzije „približujući se oružanom sukobu“, rekla je Zaharova.

Samo strpljivost lokalnih Srba i vlasti u Beogradu sprečava da stvari skliznu u otvoreno nasilje, dodala je ona.

„Solidarni smo sa rukovodstvom Srbije“, rekla je Zaharova, podržavajući stav Beograda da kosovski Albanci i Zapad „cinično ignorišu fundamentalnu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselski i Vašingtonski sporazum“.

Rezolucijom UN je predviđeno prisustvo NATO-a u pokrajini nakon bombardovanja Srbije 1999. godine, dok je Briselski sporazum iz 2013. predviđao autonomiju za preostale etničke Srbe.

„Rezolucija 1244 jasno predviđa da Srbija pošalje svoje bezbednosne snage u pokrajinu, a „to čak ni apologeti ’poretka zasnovanog na pravilima’ ne mogu da poreknu“, dodala je Zaharova.

Ona je posebno nazvala nedavnu izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da bi takvo raspoređivanje bilo „potpuno neprihvatljivo“, koju je Srbija ocenila kao „apsurdnu“.

Nastavićemo da pomažemo Beogradu da brani legitimne nacionalne interese u vezi sa Kosovom na osnovu Rezolucije 1244, koja ostaje na snazi bez ikakvih izuzetaka.

Umesto pritiska na etničke Albance da se pridržavaju potpisanih sporazuma, SAD i EU su „očito sabotirali” briselski dokument, preferirajući „poročnu praksu” maltretiranja i okrivljavanja kosovskih Srba, primetila je Zaharova.

Prošlog meseca Brisel i Vašington su uspeli da ubede Prištinu da odustane od svog plana za zabranu srpskih registarskih tablica. Međutim, relativni mir je trajao manje od dve nedelje, pošto je policija albanske nacionalnosti bila raspoređena u oblastima sa srpskom većinom, uznemiravajući obdanište i porodičnu vinariju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji