maskov-komentar-o-sorosu-izazvao-haos-izmedju-amerike-i-izraela

Američki i izraelski izaslanici za antisemitizam zauzeli su suprotstavljene stavove o tome da li su pristalice ili kritičari jevrejskog finansijera Džordža Soroša antisemitski nastrojeni.

Maskov komentar o Sorošu kao superzlikovu iz Marvelovog stripa, doveo je do rasprave između zvaničnika Sjedinjenih Država i Izraela.

U tvitu od ponedeljka, Mask je rekao da ga Soroš podseća na „Magneto“, nadmoćnog mutanta iz Marvelovog univerzuma „Iks-Men“.

Kako je istakao da je Magneto prikazan, poput Soroša, kao preživeli u holokaustu i da obojica imaju „dobre namere“, Mask je to duplo potvrdio.

„Pretpostavljate da su to dobre namere“, napisao je on. „Nisu. On želi da nagriza samo tkivo civilizacije. Soroš mrzi čovečanstvo.”

Mask je ubrzo optužen za antisemitizam, a izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete Džonatan Grinblat izjavio je da bi upoređivanjem milijardera „sa jevrejskim superzlikovcem“ Mask samo „ohrabrio ekstremiste“.

Izraelska vlada se nije složila.

„Izraelska vlada i ogromna većina izraelskih građana vide Ilona Maska kao neverovatnog preduzetnika i uzora“, napisao je ministar za pitanja dijaspore Amičaj Čikli u četvrtak, dodajući da „kritike Soroša – koji finansira najneprijateljskije organizacije prema jevrejskom narodu, a država Izrael je sve samo ne antisemitizam, upravo suprotno!“

Pročitajte još:

Soroš je donirao više od 32 milijarde dolara liberalnim političkim ciljevima preko svoje nevladine organizacije Fondacije za otvoreno društvo i bio je najveći donator na prošlogodišnjim izborima na sredini mandata u SAD, poklonivši 128 miliona dolara kandidatima i organizacijama Demokratske stranke.

Soroš finansira brojne palestinske aktivističke grupe koje optužuju izraelsku državu za ratne zločine i nekoliko međunarodnih organizacija koje promovišu bojkot izraelske robe i sankcije protiv njenih lidera.

U SAD, Bajdenova administracija stala je na stranu svog vodećeg donatora protiv Čiklijeve kritike.

„Bez obzira na to kako se neko oseća prema politici ili politici Džordža Soroša, potpuno je neiskreno poricati da se mnogi ad hominem napadi na njega oslanjaju na klasične antisemitske trope i retoriku“, napisala je u petak specijalni izaslanik SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma Debora Lipstadt.

„U prošlim vremenima, antisemiti su pozivali porodicu Rotšild. Danas za to koriste Soroša“, izjavila je ona.

Ni Soroš ni njegova Fondacija za otvoreno društvo nisu odgovorile na Maskov komentar o Sorošu.

Upitan u utorak da li je zabrinut da će njegovi kontroverzni tvitovi oterati oglašivače sa Tvitera, Mask je za CNBC News rekao: „Nije me briga. Reći ću ono što želim da kažem, a ako su posledice gubitak novca, neka tako bude.”

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji