Medvedev: Vlast u Kijevu mora da donosi odluke hladne glave, a ne pod uticajem kokaina

Vlast u Kijevu mora da shvati, da nije u poziciji da odbija pregovore sa Rusijom. Oni treba da donose odluke hladne glave, a ne pod uticajem droge, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev. Medvedev je takođe naglasi da to Ukrajinu može dovesti do gubitka nacionalnog suvereniteta.

Na kraju krajeva, to preti Ukrajini.  Odbijanje pregovora u suštini vodi do gubitka nacionalnog suvereniteta. I to je apsolutno očigledno. Vlast u Kijevu to treba da shvati. I treba da donese ove odluke o tome da li da nastave pregovore ili da odustanu od njih, ali ne pod uticajem kokaina ili drugih stimulansa koji se tamo koriste, već hladne glave – rekao je Medvedev u intervjuu za Al Džaziru.

On je dodao da je trenutna pozicija Kijeva povezana i sa „žrtvama i razaranjima“, a da na kraju Ukrajina može „izgubiti i druge teritorije“.

Medvedev je rekao i da se bezbednosna arhitektura u svetu već promenila i da to svi prepoznaju. Moguće je da bi posle ruske specijalne operacije u Ukrajini, umesto američko-centričnog, trebalo da se stvori uravnotežen sistem zasnovan na interesima svih zemalja.

Znate, sve se već promenilo. Svet se promenio. Takođe i bezbednosna arhitektura se promenila. Svi to prepoznaju – rekao je on.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF je podsetio da je glavni cilj ruske specijalne operacije zaštita građana Donbasa, kao i „demilitarizacija i denacifikacija“.

 Na kraju krajeva, sve ovo bi zaista trebalo da dovede do formiranja nove arhitekture međunarodne bezbednosti, a ne američko-centrične, gde je Vašington na čelu čitavog međunarodnog bezbednosnog sistema – dodao je on.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj „zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, glavni zadaci prve etape su već završeni. Ukupni borbeni potencijal Ukrajine je značajno smanjen. Glavni cilj sada je oslobođenje Donbasa.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji