mekgregor-dzonson-je-sprecio-mir

Američki pukovnik u penziji Daglas Mekgregor je u nedavnom intervjuu izjavio da je bivši britanski premijer Boris Džonson sprečavao mogućnost mirovnih dogovora i da je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski bio spreman još u martu da ispuni neke od uslova Moskve za mir.

Dok su ukrajinske i ruske delegacije sele u Istanbulu u martu, pojavile su se vesti o potencijalnom sporazumu kojim bi Kijev odustao od svoje ambicije da se pridruži NATO-u i pristao na neutralnost, u zamenu za povlačenje Rusije na borbene linije pre februara.

Nekoliko dana kasnije, Zelenski je rekao da je otkrio dokaze o ratnim zločinima na teritoriji koju su evakuisale ruske snage i da su pregovori prekinuti.

U intervjuu sa vojnim istoričarem Majklom Vlahosom, objavljenom u subotu, Mekgregor je tvrdio da je Velika Britanija odgovorna za iznenadni završetak mirovnih pregovora.

Imamo dokaze da je krajem marta gospodin Zelenski rekao ’pa, mogli bismo da živimo sa neutralnošću‘, a kada je ta reč stigla do Vašingtona i Londona, ljudi su se razbesneli – rekao je on.

„Boris Džonson je zastupao interese Vašingtona i rekao ‘Apsolutno ne, mi ćemo vas podržati do kraja“ – dodao je Mekgregor.

Mekgregor nije prvi američki zvaničnik koji je sugerisao da je Zelenski bio spreman za mir u martu.

Fiona Hil, američki diplomata koja je radila kao viši direktor američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za Evropu i Rusiju u Trampovoj administraciji, napisala je u septembru da je u Istanbulu dogovoreno „privremeno rešenje“.

Ukrajinski mediji su u maju povezali krah ovih pregovora sa pritiskom koji je na Kijev nametnuo Džonson. Premijer je posetio Kijev 9. aprila, navodno bez upozorenja, a prema pisanju lista Ukrajinska pravda, rekao je zvaničnicima da „čak i ako je Ukrajina spremna da potpiše neke sporazume o garancijama sa Putinom, oni (Zapad) nisu“.

Sada, skoro deset meseci nakon sukoba, Zelenski je zabranio pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i obećao da će ponovo preuzeti sve oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja – koje su u septembru glasale za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Ukrajinski lider je takođe obećao da će zauzeti Krim, koji je deo Rusije od referenduma 2014. godine.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija i dalje otvorena za razgovore, ali je u oktobru upozorio da zapadne sile moraju biti uključene, jer bi samo sporazum sa Ukrajinom mogao biti „trenutno otkazan po naređenju“ Zapada.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Novosti