merkelova-rusija-je-uvek-bila-pouzdan

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Rusija uvek bila najpouzdaniji isporučilac gasa, i dodala da brani raniju odluku u vezi sa vezivanjem Nemačke za ruski gas i poručuje da se ne kaje.

Iz tadašnje perspektive bilo je veoma racionalno, razumljivo, da se uvozi gas iz Rusije koji je bio jeftiniji od tečnog naftnog gasa iz drugih delova sveta – SAD, Saudijske Arabije, Katara – rekla je Merkelova na skupu fondacije Kaluste Gulbenkian u Lisabonu.

Nemački mediji prenose da je Merkelova kazala da je za vreme transformacije bilo jasno da je Nemačkoj potreban gas, kako bi se jednog dana potpuno okrenula drugim energentima koji ne štete klimi.

Ona je istakla da vlada uvek deluje na osnovu situacije u vreme u kojoj mora da donosi odluke.

Nemačkoj politici, kaže, bilo je jasno da se mora prestruktuirati kompletno snabdevanje energijom.

Izašli smo iz nuklearne energije. Želeli smo korak po korak, a to želim i sada, da izađemo i iz uglja – objasnila je Merkelova.

Ukazala je da je Rusija čak i za vreme Hladnog rata bila pouzdan isporučilac energije.

Nikada nisam verovala da postoji nešto poput promene kroz trgovinu, ali sam verovala u povezivanje trgovinom. Zato se ne kajem zbog svoje odluke, već verujem da je iz tadašnje perspektive bila ispravna – kazala je Merkelova.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji