Mešanjem Amerike Tajvan bi mogao lako postati nova Ukrajina

Tajvan bi lako mogao postati nova Ukrajina ako bi Amerika nastavila sa mešanjem i nametanjem svoje politike, mišljenje je zamenika direktora Šangajskog instituta za međunaodne studije Jan Anlin.

Ako se sadašnja situacija, sa svojim ratnim rizicima, razvija u istom pravcu, onda se ne može isključiti mogućnost „nenamernog pucanja“ u Tajvanski moreuz. Onda sutrašnji Tajvan može postati današnja Ukrajina. Komunistička partija i vlada Kine stalno promovišu politiku mirnog razvoja odnosa između dve obale i politiku zajedničkog razvoja, idu putem mirnog ujedinjenja u skladu sa principom „jedna zemlja – dva sistema“ i, osim ako je to apsolutno neophodno, neće se opredeliti za ujedinjenje vojnom silom – rekao je Jan Anlin.

On je opisao trenutnu situaciju u regionu Tajvanskog moreuza kao napetu.

Nesuglasice traju poslednjih nekoliko godina i zbog toga mnogi strahuju od izbijanja oružanog sukoba.

Glavni razlog za to leži u američkoj strategiji i politici, zasnovanoj na želji da se Kina obuzda.

Vašington se boji kineskog uspona.

Dovodeći u pitanje fundamentalne interese Kine, SAD nastoji da obuzdaju njen razvoj – izjavio je Jan Anlin.

Još jedan razlog za aktuelnu krizu Jan vidi u politici tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije od 2016. godine, koja je postavila kurs ka nezavisnosti ostrva i prekidu veza sa kontinentalnom Kinom, kao i približavanju Sjedinjenim Državama.

Ovo dovodi u pitanje princip „jedne Kine“, univerzalno priznat od međunarodne zajednice, i šteti nekada mirnim i stabilnim odnosima između dve strane Tajvanskog moreuza – zaključio je stručnjak za međunarodne odnose Jan Anlin.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji