Severna Koreja pobedila groznicu bez vakcina

Severna Koreja i lider ove zemlje Kim Džong Un proglasili su pobedu nad virusom groznice (za koji Zapad sumnja da je kovid) na nacionalnom skupu gde je njegova sestra, u posebno govoru, rekla da je Kim i sam patio od groznice i da je okrivio Južnu Koreju za izbijanje, istovremeno obećavajući smrtonosnu odmazdu.

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija saopštila je u četvrtak da je Kim naredio ublažavanje preventivnih mera samo tri meseca nakon što je Severna Koreja prvi put priznala epidemiju.

Kim tvrdi da će uspeh zemlje biti priznat kao globalno zdravstveno čudo.

Kada je prvi put viđena kako drži govor na TV-u, njegova moćna sestra rekla je da je Kim patio od groznice dok je veličao svoje „epohalno“ vođstvo i za severnokorejsku epidemiju okrivila letke koji su doleteli preko granice iz Južne Koreje.

Neki stručnjaci veruju da izjava o pobedi ukazuje na Kimovu nameru da pređe na druge prioritete, ali su zabrinuti da primedbe njegove sestre predstavljaju provokaciju.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, izdalo je saopštenje u kojem izražava snažno žaljenje zbog „izuzetno nepoštovanja i pretećih komentara” Severne Koreje koji su zasnovani na „smešnim tvrdnjama” o izvoru zaraze.

Severna Koreja je prvi put sugerisala u julu da je njena epidemija groznice počela kod ljudi koji su imali kontakt sa predmetima koje su nosili baloni koji su leteli iz Južne Koreje.

Otkako je Severna Koreja priznala izbijanje virusa u maju, prijavila je oko 4,8 miliona „slučajeva groznice“ u svojoj populaciji od 26 miliona, ali je samo deo njih identifikovao kao kovid.

Tvrdi se da se epidemija usporava nedeljama i da su umrle samo 74 osobe.

Od kada smo počeli da sprovodimo maksimalnu hitnu protivepidemijsku kampanju (u maju), dnevni slučajevi groznice koja je dostizala stotine hiljada tokom prvih dana izbijanja je smanjena na ispod 90.000 mesec dana kasnije i kontinuirano se smanjivala, a nijedan slučaj groznica za koju se sumnja da je povezana sa zlim virusom prijavljena je od 29. jula – rekao je Kim u svom govoru u sredu tokom nacionalnog sastanka na kojem je najavio novi odgovor na pandemiju.

Za zemlju koja nema primene ni jedne vakcine, naš uspeh u prevazilaženju širenja bolesti u tako kratkom vremenskom periodu i oporavku bezbednosti u javnom zdravlju i da našu naciju ponovo učinimo čistom zonom bez virusa je neverovatan čudo koje bi bilo zabeleženo u svetskoj istoriji javnog zdravlja – rekao je on, prenosi KCNA.

Tokom sastanka u sredu, Kim Jo Džong je ponovila te tvrdnje, nazivajući krizu virusa u zemlji „histeričnom farsom“ koju je pokrenula Južna Koreja kako bi eskalirala konfrontaciju.

(Južnokorejski) baloni i dalje ubacuju letke i prljave predmete na našu teritoriju. Moramo se tome oštro suprotstaviti – rekla je ona.

Već smo razmatrali razne planove za suprotstavljanje, ali naša kontramera mora biti smrtonosna odmazda.

Severnokorejska državna TV prikazala je neke članove hiljade publike kako plaču dok je govorila o navodnoj groznici svog brata.

Publika je aplaudirala i navijala dok se ona zavetovala da će Sever „iskoreniti ne samo virus već i (južnokorejske) vladine vlasti“ ako „neprijatelji nastave sa opasnim radnjama koje bi mogle da unesu virus u našu republiku“.

Dok je Kim Jo Džong dala mnogo govora i izjava poslednjih godina kao jedan od najmoćnijih članova liderskog kruga svog brata, četvrtak je bio prvi put da su severnokorejski mediji emitovali video i audio snimak njenog izlaganja čitavog govora.

Isticanje njenog govora u državnim medijima odražava njen rastući status i moglo bi da ima za cilj da naglasi pretnju koja je preneta jugu.

Na sastanku o virusu Kim je pozvao na ublažavanje preventivnih mera i da nacija održava budnost i efikasnu graničnu kontrolu, navodeći globalno širenje novih varijanti virusa, kao i majmunskih boginja.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji