Misteriozni rojevi dronova iznad američkih ratnih brodova

Misteriozni rojevi dronova pojavili su se u više navrata iznad vojnih brodova nadomak obale SAD, u blizini južne Kalifornije i nedaleko od poligona za obuku američke mornarice.

Američka mornarica objavila je snimke ovih incidenata, u kojima se vide misteriozni rojevi dronova, koji su se dogodili u leto 2019. godine. Međutim, kakvo je poreklo tih letelica, i dalje nije poznato, navodi „Vor zoun“ američkog portala „Drajv“, koji je do snimaka došao na osnovu zakona o dostupnosti javnih informacija.

Kompleksni manevri dronova iznad brodova

Tokom nesvakidašnjih incidenata brodovi su prijavljivali i do šest neidentifikovanih letelica koje se letele iznad plovila. U prijavama koje su podnosili brodovi američke mornarice navedeno je kako letelice lete duže vreme u uslovima veoma niske vidljivosti i izvode „drske i kompleksne“ manevre iznad ratnih brodova mornarice u blizini osetljivog poligona za vojnu obuku manje od 160 kilometara od Los Anđelesa, objavio je „Drajv“.

Kako se navodi, nepoznati leteći objekti uspevali su da lete istom brzinom kojom su plovili brodovi (16 čvorova, oko 30 kilometara na sat), lebdeći iznad njih, čak i nisko iznad palube, po 90 minuta, što je daleko duže nego što komercijalni dronovi mogu da ostanu u vazduhu. Osim toga, zabeleženo je i da su vojni brodovi prilikom pojavljivanja letelica primenjivali sigurnosne mere kao što je isključivanje transpordera ili ograničena komunikacija.

U istragu su bili uključeni mornarica, odnosno njene najviše instance, obalska straža, FBI.

Nepoznato ko je upravljao letećim objektima

Dva snimka američke mornarice dolaze sa razarača „Rasel“. Neobičan snimak letećih objekata, koji se još ranije pojavio sa ovog broda, doveo je do spekulacija da se radi o NLO zbog trouglastog oblika letelica. Direktor obaveštajne službe američke mornarice Skot Brej nedavno je na saslušanju u Kongresu izjavio da se radi o dronovima, a da je trouglasti oblik posledica toga što je svetlost prolazila kroz uređaj za noćno osmatranje, a snimak je načinjen SLR kamerom.

Međutim, ni tada nije rečeno ko je upravljao misterioznim dronovima.

Na prvom snimku sa tog broda čuje se glas mornara iz tima za obaveštajno osmatranje i snimanje koji govori kako vidi „četiri neidentifikovana drona sa nepoznatim kursom i brzinom“. On kaže i da su letelice udaljene oko 900 metara i da drže to odstojanje.

Letelice se približavale na udaljenost od 100 metara

I drugi objavljen video je sa tog broda, a nastao je dve nedelje kasnije. Na tom snimku takođe se čuje glas mornara koji izveštava kako vidi „jednu neidentifikovanu letelicu“ na udaljenosti od oko 3.600 metara na kojoj bljeskaju crveno, zeleno i belo svetlo“.

Sledeći video snimljen je sa razarača „Pol Hamilton“. Na njemu se čuje kako mornar navodi da vidi „više nepoznatih letelica u rejonu broda“ te da su se približavale i na manje od 100 metara od pramca.

Još jedan video snimljen je sa „Pola Hamiltona“, a na njemu se vidi teretni brod „Bas strejt“ koji plovi pod zastavom Hongkonga. U dokumentima američke mornarice, koje je „Drajv“ ranije objavio, sumnja se da je sa tog broda upravljano misterioznim dronovima.

Poslednji objavljen snimak načinjen je sa razarača „Ralf DŽonson“ i na njemu se vidi udaljeni leteći objekat. Mornar saopštava je letelica prišla brodu na četiri nautičke milje (7,4 kilometra) i da je „interakcija sa njim bezbedna i profesionalna“.

„Drajv“ navodi da snimci daju samo delimičan i kontrolisani pogled na incidente, jer ne sadrže nužno sve informacije koje je zabeležila mornarica. Kako dodaju, ovi brodovi raspolažu nekim od najnaprednijih sistema na svetu, kao što su radari, sistemi za elektronsko osmatranje ili elektro-optičko i infracrveno snimanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Novosti