Mozambik je proglasio izbijanje dečije paralize

Zdravstvene vlasti u Mozambiku proglasile su izbijanje dečije paralize. To se desilo u sredu nakon što je potvrđeno da je dete u severoistočnoj provinciji Tete u zemlji paralisano tako što se zarazilo divljim poliomijelitisom.

Slučaj u Mozambiku je drugi uvezeni slučaj poliomijelitisa (dečije paralize) u južnoj Africi ove godine. Prvi slučaj je otkriven u Malaviju sredinom februara.

To je prvi slučaj divljeg poliomijelitisa u Mozambiku od 1992. godine. Dok su slučajevi povezani sa mutiranim virusom iz oralne vakcine otkriveni 2019. godine.

Najnoviji slučaj u Mozambiku pronađen je kod deteta koje je iskusilo znake paralize krajem marta, navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije.

Sekvenciranje pokazuje da je slučaj u Mozambiku povezan sa sojom poliomijelitisa koji se širio u Pakistanu 2019. godine, slično slučaju prijavljenom u Malaviju ranije ove godine.

SZO je proglasila Afriku slobodnom od divljeg polio virusa u avgustu 2020. iako su brojne zemlje širom kontinenta prijavile epidemije povezane sa vakcinom poslednjih godina.

Ne postoji razlika između bolesti izazvane divljim virusom ili mutiranim virusom iz vakcine.

Otkrivanje još jednog slučaja divljeg poliovirusa u Africi je veoma zabrinjavajuće. I ako nije iznenađujuće s obzirom na nedavnu epidemiju u Malaviju. Međutim, to pokazuje koliko je ovaj virus opasan i koliko brzo se može širiti – rekao je Matšidiso Moeti, direktor Svetske zdravstvene organizacije za Afriku.

Nadzor nad bolestima se pojačava u pet zemalja: Malaviju, Mozambiku, Tanzaniji, Zambiji i Zimbabveu.

Poliomijelitis (dečija paraliza) je veoma zarazan, širi se uglavnom preko vode i uglavnom pogađa decu mlađu od pet godina. Ne postoji lek za dečiju paralizu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP