Svinje zaražene kugom haraju Rimom: Napadaju ljude i životinje

Svinje se šetaju po Rimu i okolini i to nije više vest, ali da su postale ogromna opasnost za širenje afričke svinjske kuge i ugrožavaju 29.000 uzgajališta svinja u Italiji to je na niovu najveće uzbune.

Italija ima 29.000 uzgajališta gde radi oko 100.000 zaposlenih. Zarada u toj aktivnosti iznosi 20 milijardi evra godišnje.

Sedmicama se alarmira zbog lošeg i neadekvatnog reagovanja službi zaduženih za preduzimanje urgentnih mera a birokratija odlaže rešenja da li ubijati selektivno divlje svinje ili ne. I sada je Koldireti (Nacionalna konfederacija uzgajivača) uputila pisma italijanskom premijeru Mariu Dragom, ministru za Poljoprivrednu politiku, ministru za Zdravstvo i ministru za Ekološku tranziciju sa zahtevom da urgento reaguju na razrešavanju problema.

Slike nasrtaja čopora i po 23 divlje svinje, čitave prodice, na kontejnere sa otpatcima hrane u Rimu, onih gde ljudi beže okolo da ne nasrnu na njih, slika kako divlja svinja juri u parku usred luksuzne zone Rima psa, a žena vrišti i sklanja se iza drveta, kako ženi svinja u trku otima kesu sa hranon iz samoposluge, već su obišle svet. Ali najstrašnije tek stiže, svinje ulaze u vinograde, u povrtnjake, u njive, jedu useve i prave ogromne štete.

U regionima Pijemonte i Liguriji gde se broj razmnoženih divljih svinja enormno uvećao i gde je zabeleženo od 420 uzoraka 66 slučajeva pozitivnih na svinjsku groznicu počelo se sa kapilarnim osmatranjem i ubijanjem i danju i noću u tzv. crvenim zonama.

Na tom zadatku su ovlašćena lica za nadgledanje, vlasnici uzgajališta svinja sa dozvolom držanja oružja ili lovci sa licencom. Kako se ne bi širila groznica radi se na svođenju na propisanu i održivu meru njihovog broja u naznačenim zonama.

Kako su divlje svinje stigle u tolikoj količini do Rima ne zna se. Razmonižile su se u nepojmljivom broju i među ulovljenim našlo se već više komada obolelih od svinjske groznice. Obolelih primeraka ima i među već preminulim u šumarcima oko Rima. Iscrtana je tzv. „crvena zona“ oko grada, ali se kasni sa ograđivanjem.  Kasni se i u donošenju odluke o selektivnom ubijanju.

 Obeznanjeni smo, poručuju iz Koldiretija, da su regionu Lacio kako su nam najavili potrebne još tri sedmice da bi se započelo sa selektivnim ubijanjem svinja, zbog ogormne opasnosti po uzgajališta, useve, štete razne vrste ali i zbog slike Rima i Italije u svetu.

I to nije sve. Već se beleži pad izvoza svinjskog mesa iz Italije. Sada na na italijanska osvojena tržišta ulaze druge zemlje i meso se uzima sa drugih tržišta.  Kolika će  stvarna šteta od toga nastati ostaje da se sabira kasnije.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji