Izrael: Dozvoljen da se održi Ultranacionalistički jevrejski marš u Jerusalimu

Izrael pod visokim naponom. Vlasti su u sredu saopštile da su dale dozvolu jevrejskim nacionalistima koji mašu zastavama dok marširaju srcem glavne palestinske saobraćajnice u starom gradu Jerusalimu. Marš će se dogoditi kasnije ovog meseca, u odluci koja preti da ponovo zapali nasilje u svetom gradu.

Kancelarija ministra unutrašnje bezbednosti Omera Barleva saopštila je da će se marš održati 29. maja. Ići će svojom „uobičajenom rutom“ kroz kapiju Damaska.

Svake godine hiljade izraelskih nacionalista učestvuje u maršu, mašući izraelskim zastavama, pevajući pesme i, u nekim slučajevima, skandirajući antiarapske slogane, dok prolaze pored palestinskih kuća i preduzeća.

Barlevova kancelarija saopštila je da je odluka doneta nakon konsultacija sa policijom.

Afrički inat! Kada su tražili vakcine, nisu ih dobili – Sada ih ne žele

Marš je zamišljen da proslavi izraelsko zauzimanje istočnog Jerusalima u ratu na Bliskom istoku 1967. Izrael je potom anektirao to područje u koraku koji nije međunarodno priznat. Palestinci tvrde da je istočni Jerusalim glavni grad buduće države.

Prošlogodišnji rat u Gazi izbio je dok je marš tek bio u toku, čak i nakon što su vlasti u poslednjem trenutku promenile rutu kako bi izbegle kapiju Damaska.

Stari grad, koji se nalazi u istočnom Jerusalimu, doživeo je nedelje nasilnih sukoba između izraelske policije i palestinskih demonstranata, a marš preti da izazove nove nemire.

Tenzije su takođe pojačane napadima izraelske policije tokom sahrane ubijene novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh prošlog petka.

Kako je pogrebna povorka krenula, policija je gurala i tukla ožalošćene, zbog čega su nosioci palica izgubili kontrolu nad kovčegom i zamalo ga ispustili.

Jedan od njenih nosioca, Amro Abu Khdeir, 34, nalazi se u samici otkako je uhapšen rano u ponedeljak, prema njegovom advokatu.

Advokat Khaldoun Najm rekao je da je pritvor Abu Khdeiru produžen do nedelje. Izraelske vlasti kažu da je on član militantne organizacije i da imaju dosije o njemu, rekao je Najm.

EU ima „turbo“ plan za oslobađanje od Rusije: „Turbo“ je i cena od 300 milijardi evra

Izraelska policija je u saopštenju navela da je Abu Kdeir uhapšen „u okviru tekuće istrage koja, suprotno navodima, nije imala nikakve veze sa njegovim učešćem u pogrebnoj povorci“.

U saopštenju je potvrđeno da mu je sud produžio pritvor. Policija je odbila dalji komentar.

Abu Akleh, poznata novinarka, ubijena je dok je izveštavala o izraelskom vojnom napadu na okupiranoj Zapadnoj obali prošle nedelje.

Palestinci, uključujući svedoke koji su bili sa njom, kažu da su je ubili izraelski vojnici. Izrael kaže da su palestinski naoružani napadači bili aktivni u toj oblasti i da nije jasno ko je ispalio smrtonosni metak.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP