Musliman odbio da ruši Njegoševu kapelu

Ovaj musliman je odbio da ruši Njegoševu kapelu i time dokazao da je moralna gromada i junak svoga vremena.

Odbornik Ujedinjene Crne Gore u Skupštini Glavnog grada, Milivoje Brković, podneo je inicijativu Savetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, da se jedna ulica u Podgorici nazove po velikom Isu Mahmutoviću, muslimanu koji je odbio da ruši Njegoševu kapelu.

Iso Mahmutović (1938-1998) bio je musliman, što daje veličinu njegovom podvigu.

O njemu je pisao portal IN4S u više navrata, ističući njegovo čojstvo i junaštvo u momentu kada su obezbožene komunističke vlasti krenule u sumanuti posao rušenja kapele na Lovćenu.

Podsetimo, Mahmutović je rođen u Bistrici, kod Bijelog Polja.

„Čovek izuzetnog etičkog podviga, koji je, kao građevinski radnik, odbio da učestvuje u rušenju Njegoševe kapele na Lovćenu 1972. godine.

Reči koje je tom prilikom izgovorio ostaju u trajnom sećanju i izazivaju zahvalnost svakog dobronamernog čoveka:

 Ja neću da rušim nečiju svetinju, da ukaljam obraz i ruke, da na djecu bacim sramotu i prokletstvo! –  stoji u tekstu inicijative.

Pročitajte još:

Kako stoji u inicijativi, navedeni čin predstavlja uzorni odnos prema duhovnosti drugoga, pogotovo imajući u vidu značaj Njegoševe kapele za pravoslavne vernike u Crnoj Gori.

„Imenovanjem ulice po imenu Isa Mahmutovića Glavni grad bi dao veliki doprinos međuverskoj toleranciji i pokazao kako ljude različitih konfesija u ovom slučaju muslimanske i pravoslavne objedinjavaju identična moralna načela, što je u saglasju s istinskim vrednostima koje proklamuju svete knjige obe relgije“, zaključeno je u obrazloženju.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/in4s.net