Nabavna cena gasa za Bosnu i Hercegovinu porasla za 21,7 posto

Nabavna cena gasa za Bosnu i Hercegovinu porasla je za 21,7 posto u odnosu na januar 2022. godine, objavili su čelnici kompanije Energoinvest Sarajevo.
Direktorka Energoinvesta Bisera Hadžialjević je saopštila da su dobili ponudu od Gasproma za cenu gasa koja važi od aprila 2022. godine.

„Svaka tri meseca od Gasproma kao isporučioca gasa, Energoinvestu se dostavlja nova cena. Dobili smo cenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal. Samim tim isporuka gasa za naredna tri meseca apsolutno nije upitna. Cena je povećana za 21,7 posto u odnosu na januar 2022.“, rekla je Hadžialjević.

Dodala je da je ta cena gasa bila donekle i očekivana, preneo je portal Biznisinfo.ba.

Naglasila je takođe da je teško predvideti dešavanja na berzama.

„Samo u poslednja tri meseca, od januara do aprila, cena goriva je povećana za 44 posto… Sve ono što se dešava na berzama materijala i energenata je nešto što prevazilazi sva predviđanja i nešto što se ne može planirati“, kazala je Hadžialjević.

Ona je istakla da za sada Energoinvest plaćanje vrši u evrima, te da do sada nisu imali kontakte na temu promene valute plaćanja.

BiH uvozi više od polovine prirodnog gasa iz Rusije putem Turskog toka, gasovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi, a ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ruski gas stiže ovim gasovodom preko Bugarske i Srbije do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mestu Šepak kod Zvornika, na granici između BiH i Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Tanjug