Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask težak 192 milijarde dolara

Prema Blumbergovoj listi najbogatijih ljudi, američki preduzetnik Ilon Mask ponovo se našao na vrhu liste sa bogatstvom od 192 milijarde dolara.

Tako je Ilon Mask ponovo zauzeo lidersko mesto liste kao najbogatiji čovek na svetu.

Procenjuje se da neto vrednost izvršnog direktora Tesle i vlasnika Tvitera sada iznosi oko 192 milijarde dolara, piše CNN.

Do sad je na prvom mestu Blumbergove liste najbogatijih ljudi bio Francuz Bernar Arno, izvršni direktor kompanije LVMX, sa 187 milijardi dolara.

Mask i Arno su se mesecima nadmetali za prvo mesto na listi. Međutim, prema proračunima Blumberga, Arnoovo bogatstvo se smanjilo nakon što su deonice LVMX-a u sredu zabeležile pad.

Arno je preuzeo vodeću poziciju i postao najbogatiji čovek u decembru prošle godine, kada je njegovo bogatstvo raslo zahvaljujući uspehu prodaje luksuznih proizvoda. To je pomoglo u podizanju vrednosti deonica LVMH-a.

Pročitajte još:

LVMX, kao jedan od najvećih svetskih konglomerata, dom je prestižnih brendova poput Louis Vuittona, Diora i Celine.

Mask je, s druge strane, doživeo izuzetno brz uspon na svetskoj listi bogataša poslednjih godina, jer je njegovo bogatstvo direktno povezano sa uspehom proizvođača električnih automobila Tesla. Njegovo najveće bogatstvo dolazi od deonica te firme, u kojoj poseduje oko 13 odsto udela, navodi Blumberg.

Mask, međutim, nije povezan samo sa Teslom. On je i izvršni direktor SpaceX-a, firme koja se bavi istraživanjem svemira, i vlasnik je Tvitera.

Deonice LVMX-a su ove godine porasle za 19,7 odsto, dok su prošle godine deonice Tesle porasle za čak 65,6 odsto.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti