nemacka-protesti-kao-podrska-levicarki-koja-je-osudjena

Nemačka policija sukobila se sa demonstrantima u najmanje jednom gradu u sredu nakon što je žena osuđena za učešće u nekoliko napada na pripadnike desničarskih grupa.

Prema podacima policije u Lajpcigu, oko 800 ljudi okupilo se u gradu nakon presude, a ABC News javlja da je nepoznati broj pokušao da probije policijske barikade.

Neki su takođe bacali projektile na oficire, uključujući kamenje i vatromet.

Demonstracije su bile i u Hamburgu, Berlinu i Bremenu.

Ova 28-godišnja žena, identifikovana samo kao Lina E. zbog strogih nemačkih zakona o privatnosti, osuđena je na pet godina i tri meseca zatvora nakon što ju je sud u Drezdenu osudio za članstvo u kriminalnoj organizaciji i izazivanje teških telesnih povreda.

Još troje saoptuženih su osuđeni.

U satima nakon presude, sud je saopštio da će Lina E. biti puštena na slobodu pod neutvrđenim uslovima. Provela je dve i po godine u pritvoru pre presude u sredu.

Pročitajte još:

Tužioci su optužili Linu E. da poseduje „militantnu ekstremno levičarsku ideologiju“ i da učestvuje u nizu napada na istaknute članove nemačke neonacističke scene.

Optužnica protiv okrivljene je teretila za šest nasilnih napada u periodu od avgusta 2018. do leta 2020. godine, u kojima je povređeno 13 osoba.

Dvojica napadnutih su zadobila povrede opasne po život.

U jednom slučaju, čovek koji je od tada osuđen za osnivanje desničarske ekstremističke grupe napadnut je čekićima, toljagama i biber sprejom.

U završnim komentarima, sudija koji je vodio slučaj rekao je da desničarski ekstremizam predstavlja daleko veću pretnju za Nemačku od bilo koje levičarske grupe sa kojima je Lina E.

Dodao je, međutim, da nacisti imaju ista prava kao i svaki drugi građanin u zemlji, čak i ako su njihove ideologije odvratne.

Tokom suđenja, koje je počelo u septembru 2021, Lina E. je postala istaknuta ličnost u levičarskim i anarhističkim subkulturama koje podržavaju akcije protiv neonacizma i desnog ekstremizma.

Slogan „Slobodna Lina“ redovno se viđao na grafitima u Berlinu, Hamburgu i Lajpcigu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti