Najnovija antiejdž tehnika čini ćelije kože mlađom za 30 godina

Ćelije kože su bile izložene molekulima koji obrću njihov razvoj, ali i dalje zadržavaju svoju funkciju, stvarajući neku vrstu matične ćelije koja zadržava svoju prvobitnu funkciju u telu

Tehnika protiv starenja čini ćelije kože 30 godina mlađim. Istraživači su razvili metodu koja može da vrati biološki sat na ćelijama kože za 30 godina, koje bi se mogle koristiti za lečenje kožnih oboljenja u budućnosti.

Godine 2007, Shinia Iamanaka sa Kjoto univerziteta u Japanu razvio je tehniku koja bi mogla da transformiše ćelije kože odraslih u matične ćelije umetanjem četiri specijalizovana molekula, nazvana „faktori Iamanaka“, koji preokreću razvoj ćelija. Potrebno je oko 50 dana izlaganja ovim molekulima da bi normalne ćelije bile reprogramirane u ono što je poznato kao indukovane pluripotentne matične ćelije (iPSC).

Kada pretvorite ćeliju u iPSC, gubite originalni tip ćelije i njenu funkcionalnost – kaže Dilit Gil sa Babraham instituta u Kembridžu, Velika Britanija.

Gil i njegove kolege su sada osmislili tehniku koja koristi Iamanaka faktore za podmlađivanje ćelija kože bez gubitka njihove prethodne funkcionalnosti.

Istraživači su sakupili uzorke ćelija kože od tri ljudska donora koji su imali prosečnu starost od oko 50 godina, a zatim su ih izložili faktorima Jamanake samo 13 dana da bi delimično sprečili starenje ćelija. Zatim su uklonili faktore Iamanake i ostavili ćelije da rastu.

Kako starimo, naša DNK postaje označena hemikalijama, pa nam praćenje ovih markera može pomoći da utvrdimo koliko su stara naša tela. Ovo je poznato kao naš epigenetski sat. Vremenom će se neki od naših gena ili uključiti ili isključiti, čija je kolekcija poznata kao transkriptom.

Gil i njegov tim otkrili su da se epigenetski sat i profili transkriptoma delimično reprogramiranih ćelija poklapaju sa profilima ćelija kože koje su pripadale ljudima koji su bili 30 godina mlađi.

Podmlađene ćelije su takođe funkcionisale kao mlađe, stvarajući više kolagena od onih koje nisu bile podvrgnute reprogramiranju. A kada su postavljene na veštačku ranu, reprogramirane ćelije su se pomerale da bi zatvorile jaz mnogo brže nego starije.

Kod mladih ljudi, ako se posečete, biće potrebno brže da zacelite ranu, dok bi meni trebalo duže da zalečim – kaže član tima Volf Rajk, takođe sa Instituta Babraham.

Veoma je uzbudljivo – ne samo molekularna očitavanja koja su mlađa, već i ćelija funkcioniše više kao mlade ćelije.

Ključni napredak u ovoj studiji je da smo sada u mogućnosti da značajno podmladimo ćelije bez promene njihovog identiteta ili funkcionalnosti, kaže Rajk.

U prethodnim studijama, završili biste sa matičnom ćelijom, što nije ono što biste želeli za terapiju.

Tehnika bi jednog dana mogla biti korisna u lečenju kožnih oboljenja, kao što su opekotine i čirevi. Tu je i dodatni bonus da telo pojedinca ne bi odbacilo ćelije, jer bi to bile njihove sopstvene ćelije, kaže Gil.

Do sada smo ovu tehniku testirali samo u ćelijama kože. Uzbuđeni smo što vidimo da li možemo da ga prevedemo na druge tipove ćelija –  kaže Gil.

Referenca časopisa: eLife, DOI: 10.7554/eLife.71624

 

Izvor:NewScientist