najsmrtonosnije-zemlje-za-novinare-u-ovoj-godini

Reporteri bez granica (RWB) broje ukupno 57 novinara i medijskih radnika koji su ove godine ubijeni zbog posla, Ukrajina je bila smrtonosna za novinare i to 8 od 24. februara. Pored toga, RWB je zabeležio 532 zatvorenika od 14. decembra.

Ova infografika(dole) pokazuje mesta na kojima je ubijeno najviše novinara 2022. godine (16 zemalja koje nisu prikazane imale su po jednu smrt).

U Meksiku, smrt novinara sa direktnom vezom sa njihovim novinarskim radom predstavljala je skoro 20 procenata od ukupnog broja u svetu. Kako RWB detaljno navodi: „Najmanje 80 novinara je ubijeno u vezi sa njihovim radom u Meksiku u proteklih deset godina (uključujući 46 u proteklih pet) uprkos ponovljenim pozivima civilnog društva i međunarodnih organizacija da se vlada efikasnije bori protiv nasilja.“

U izveštaju se dalje pominje ubistvo novinarke Lurd Maldonado Lopez, koja je „u principu uživala (državnu) zaštitu u Donjoj Kaliforniji“ kada je u januaru ubijena ispred svoje kuće.

Skrećući pažnju na Ukrajinu, sada drugu najopasniju zemlju za medijske radnike od 24. februara, RWB računa 8 smrtnih slučajeva u zemlji kako se 2022. bliži kraju: „Oni uključuju Maksa Levina, ukrajinskog fotoreportera koji je ubijen 13. marta, prema zaključcima istrage RWB“.

Infographic: The Deadliest Countries for Journalists in 2022 | Statista
Najsmrtonosnije zemlje za novinare 2022 – Izvor: Statista 

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Statista