Hoće li Ron DeSantis izbaciti Donalda Trampa?

Američki republikanci izgleda žele manje Donalda Trampa, a GOP zvezda u usponu Ron DeSantis to obezbeđuje.

Republikanci se okreću od bivšeg predsednika Donalda Trampa. To nije samo zbog lošeg učinka njegovih izabranih kandidata i GOP-a uopšte na poslednjim izborima, već zbog toga što Republikanci, „ponovo žele Trampa, ali ne žele dramu.“

I izgleda da će jedan verovatni predsednički kandidat za 2024. poboljšati ovu situaciju za republikance: guverner Floride Ron DeSantis. Ostvario je snažan učinak u svojoj državi, pobedivši na sopstvenim izborima sa skoro 20 poena prednosti protiv svog protivnika iz Demokratske stranke i pomogao Floridi da ima svoj minijaturni crveni talas u nedostatku istog na nacionalnom nivou.

Kako sada stoji, Donald Tramp je jedini potvrđeni republikanski kandidat za predsedničke izbore 2024. Ubrzo nakon srednjoročnih izbora na kojima su republikanci osvojili Predstavnički dom, ali generalno nisu imali rezultate u odnosu na ankete, čak su i izgubili mesto u Senatu, Tramp je najavio svoju kandidaturu za reizbor u vatrenom govoru koji je, kako se činilo, povlađivao njegovoj bazi desnice.

Očekivali biste da bi ova uzbudljiva rana najava nakon velikog političkog događaja ove godine povećala Trampovu naklonost prema glasačima. Ali, ne samo da to očigledno nije bio slučaj, već je po prvi put ikad guverner DeSantis, koji u ovom trenutku čak nije ni zvanični kandidat, izašao ispred Trampa u najnovijoj anketi Volstrit džurnala.

Među verovatnim republikanskim primarnim glasačima, VSJ je otkrio da glasači više vole guvernera Floride nego bivšeg predsednika za 52% prema 38% u hipotetičkom međusobnom meču. I dok će republikanski predizbori više nego verovatno biti prepun teren, baš kao što je to bilo 2016. i koliko se o mnogim potencijalnim udvaračima raspravlja u konzervativnim medijima i puštaju oglase u ključnim ranim državama, ovo je zgodna rana prednost za mogućeg kandidata koji još nije ni najavio da će se kandidovati.

Anketa je takođe pokazala da DeSantis uživa veliku podršku baze GOP. I republikanci ga dobro poznaju i vole, sa ocenom naklonosti od 86% (u poređenju sa 74% za Trampa) i samo 10% ispitanika reklo je da ne znaju dovoljno o ​​njemu da bi imali mišljenje. To je prilično značajno za čoveka čija politička karijera traje samo deceniju, dok je Donald Tramp javna ličnost visokog profila skoro pola veka. Ali izgleda da relativno kraće vreme u očima javnosti zapravo služi kao prednost jer ga čini manje polarizovanom figurom.

Kao što je ranije rečeno, DeSantis ima brojne prednosti u odnosu na Trampa. On je pomalo populistički i privlačan republikanskoj bazi, ne kao bivši predsednik, već nije pun kontroverzi i generalno se drži po strani od sitne politike sa kojom se Tramp često bavi.

Odnosno, on je jak kandidat MAGA bez prtljaga – i konzervativci to znaju. I on takođe ima dobru reputaciju među republikancima koji to podržavaju, pošto je Florida pod njegovom administracijom često bila u sukobu sa saveznom vladom predsednika Džoa Bajdena po nizu pitanja, uključujući obrazovanje, imigraciju i kovid-19.

Kako je sam DeSantis to rekao, napravio je Floridu bastionom slobode protiv „probuđene agende“ koju su zastupali demokrate i Bajden. To je izazvalo talas unutrašnje migracije unutar Sjedinjenih Država, pri čemu su se mnogi ljudi preselili na Floridu zbog njene tople klime, stalno niskih poreza i, naravno, politike DeSantisove administracije. To je zapravo DeSantisovo rukovodstvo koje dramatično menja političku demografiju onoga što je nekada bila razbarušena ljubičasta država u pouzdano uporište GOP-a.

To je izuzetno značajno zbog velike populacije države, što znači više mesta u Kongresu i veću zastupljenost Izbornog koledža za predsedničke izbore.

Sa dve godine do najvažnijih predsedničkih izbora 2024., svakako je ostalo još mnogo igre za kandidate za GOP. Ako je anketa VSJ-a nešto na šta treba da utiče, DeSantis je jasan republikanski favorit i on ima jasan prozor da osvoji partijsku nominaciju.

Njegova strategija napredovanja će biti jednostavna i jasna: biti veća osoba protiv Trampovih pothvata i pokazati se kao jak konzervativac koji je manje glasan i dramatičan od bivšeg predsednika. Ako mu to pođe za rukom, to bi moglo značiti kraj Trampove ere – i ključnu priliku za Republikansku stranku da se oslobodi svoje najveće odgovornosti.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT