tragovi-kokaina-opet-pronadjeni-u-domu-britanske-vlade

Tragovi kokaina navodno su po ko zna koji put pronađeni  od strane osoblja koje je radilo u domu britanske vlade nakon žurki na kojima su prisustvovali politički saveznici bivše premijerke i sekretarke spoljnih poslova Liz Tras, objavio je u petak Gardijan.

Beli prah je navodno pronađen na imanju Čevening, vili od 115 soba koja je tradicionalno dodeljena ministru spoljnih poslova, prošlog leta, u danima pre nego što je Trasova pobedila u trci za vođstvo stranke i postala premijerka.

Izvori tvrde da je droga klase A bila prisutna na najmanje dve zabave, jedna održana krajem avgusta na vrhuncu političke kampanje Liz Tras, a druga prvog vikenda u septembru, samo nekoliko dana pre nego što je osvojila poziciju. Veruje se da su na obe proslave lično prisustvovala Liz Tras i njeni politički saveznici.

Zaposleni na imanju rekli su za Gardijan da su testirali supstancu koristeći bris koji menja boju kada dođe u kontakt sa kokainom i otkrili da beli prah zaista sadrži tragove droge.

Drugi izvori su rekli da je sličan beli prah pronađen u kancelarijama u Dauning stritu broj 10 nakon dve zabave koje su održane kada je Boris Džonson bio na čelu britanske vlade, prenosi agencija.

Novine, međutim, primećuju da „nema nagoveštaja da su samo Tras ili Džonson koristili drogu ili da su bili svesni da su droge korišćene ili prisutne“.

Posedovanje kokaina se smatra krivičnim delom prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva i za njega je kazna do sedam godina zatvora, kao i neograničena novčana kazna.

Britanski zvaničnici, uključujući i Tras, ranije su pozvali na suzbijanje rekreativnih korisnika droga u zemlji i predložili oštrije kazne za prestupnike, kao što su oduzimanje pasoša i zabrana pristupa noćnim klubovima.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji