Najviši komandni vrh kanadske vojske zagovara obaveznu vakcinu

Komandni vrh kanadske vojske se zalaže da vojnici obavezno dobijaju vakcinu.

Glavni kanadski vojni komandant kaže da planira da u narednih nekoliko nedelja „izmeni“ uslove za vakcinu protiv kovida u Oružanim snagama Kanade, jer na stotine vojnika je uspelo da izbegne naređenja da se vakcinišu ranije.

Načelnik odbrane general Vejn Ejr takođe je stao u odbranu uvođenja obavezne vakcine za vojnike, opisujući to kao neophodno da bi se osiguralo da je vojska spremna da odgovori na svaku vanrednu situaciju.

Ejr je dao komentar u intervjuu za The Canadian Press pošto stotine pripadnika službe ostaju nevakcinisani uprkos naređenjima da se vakcinišu krajem prošle godine.

Naredba je i dalje na snazi iako je sličan oblik naređenja za vakcinu protiv kovida kod većine drugih saveznih javnih službenika suspendovan u junu.

Ejr kaže da se vojska razlikuje od drugih federalnih odeljenja i agencija zbog načina na koji funkcioniše i njenog značaja kao onoga što je nazvao kanadskom „politikom osiguranja“.

Što se tiče planiranih promena, Ejr kaže da je pronalaženje pravog pristupa komplikovano jer zvaničnici razmatraju pravne, medicinske, operativne i etičke aspekte revidirane obavezne vakcinacije protiv kovida.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji