Nakon isporuke oružja Ukrajini - Kanada zahteva još od Južne Koreje

Kanada je zatražila od Južne Koreje da isporuči artiljerijske metke, rekao je Seul u ponedeljak, očigledno da bi „dopunio“ zalihe koje je Otava poslala Ukrajini, pojačavajući tako pritisak na Južnu Koreju da pruži, barem indirektno, smrtonosnu pomoć.

Kanada je Ukrajini obezbedila samohodne haubice M777, koje ispaljuju granate od 155 milimetara.

Prošle nedelje ministarka odbrane Anita Anand najavila je da će Kanada poslati dodatnih 20.000 metaka municije od 155 mm, dobijenih iz Sjedinjenih Država.

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane potvrdio je da je Otava podnela zahtev, ali nije želeo dalje da elaborira rekavši da „nije u toku nikakav zvanični postupak u vezi sa zahtevom“.

Južnokorejski emiter SBS, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika južnokorejskog ministarstva odbrane, rekao je da bi sporazum mogao uključivati do 100.000 granata iz južnokorejskih rezervi, verovatno prodatih ispod tržišne vrednosti.

Aktivno sprovodimo plan da Kanadi obezbedimo 100.000 metaka – rekao je zvaničnik za SBS.

Južna Koreja je glavni proizvođač 155 mm municije, a njena samohodna haubica K9 dominira na međunarodnom tržištu.

K9 koristi nekoliko evropskih zemalja, uključujući Finsku, Norvešku i Estoniju, ali Južna Koreja je rekla da ne planira da pruži smrtonosnu pomoć Ukrajini.

Južna Koreja je pružila humanitarnu pomoć Ukrajini i isporučila nesmrtonosne predmete, uključujući neprobojne šlemove i medicinske komplete.

Administracija bivšeg predsednika Mun Džai Ina odbila je zahteve ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za oklopna vozila i protivvazdušno, protivtenkovsko i protivbrodsko oružje.

Novi južnokorejski predsednik Joon Suk-ieol, koji je preuzeo dužnost 10. maja, nagovestio je interesovanje za bliže povezivanje sa Vašingtonom, podstičući spekulacije da će odobriti barem neku indirektnu smrtonosnu pomoć Ukrajini.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Mediji