Nakon osude trojice stranaca na smrtnu kaznu

Nakon što je sud u Donjeckoj Narodnoj Republici osudio dvojicu Britanaca i jednog Marokanca na smrtnu kaznu zbog učešća u ratu, Ukrajinci sve više strahuju za sudbinu onih koji su branili Marijupolj.

Trojica stranih državljana osuđena su na smrt, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ejden Aslin (28) iz Notingemšira, Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Sadun Brahim, pojavili su se na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruske snage-

Oba Britanca su izjavila da služe u ukrajinskim marincima, što ih čini aktivnim vojnicima koje treba da zaštiti Ženevska konvencija kao ratne zarobljenike. Međutim, ruska strana je rigorozna prema strancima i osuđenike naziva plaćenicima i tako se prema njima i ophodi-

Državna novinska agencija RIA Novosti je u sredu podelila snimak muškaraca koji su se navodno izjasnili kao „krivi“ po optužbama dignutim protiv njih, koje uključuju i terorizam, činjenje zločina u okviru kriminalne grupe i nasilno oduzimanje vlasti ili nasilno zadržavanje snaga.

Azovci odvedeni u Rusiju

Više od 1.000 ukrajinskih boraca je odvedeno u Rusiju, nakon što su se predali u Marijupolju, gde su se nedeljama nalazili u čeličani Azovstalj.

Grupa ukrajinskih boraca je ranije držana u oblastima istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom, navodi ruska agencija Tas.

Preko 1.000 ljudi iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Službenici za sprovođenje zakona rade sa njima. Istražitelji takođe planiraju da ubuduće pošalju niz drugih zarobljenika u Rusiju – rekao je izvor za Tass.

Prema njegovim rečima, u Moskvi se trenutno nalazi oko 100 ljudi, „uključujući strane plaćenike koji su se predali u Marijupolju“.

Tas nije uspeo da dobije zvanične komentare od istražnih zvaničnika i organa za sprovođenje zakona u vreme objavljivanja vesti.

Moskva je u maju tvrdila da se ukupno 2.439 boraca predalo u poslednjim danima odbrane Azovstalja. Industrijski kompleks je bio poslednji bastion otpora Ukrajine u Marijupolju, a mnogi u njemu su bili pripadnici bataljona Azov.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je 20. maja da su ruske trupe oslobodile fabriku Azovstalj.

Neizvesna budućnost čeka zarobljene borce – odluka ruskog vrhovnog suda se očekuje kasnije ovog meseca o tome da li su pripadnici kontroverznog bataljona Azov teroristička grupa.

Njih verovatno čeka mukotrpno saslušanje, a moguće da će biti osuđeni i na smrtnu kaznu.

Sud će doneti odluku o njima – rekao je Jurij Sirovatko, ministar pravde Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine, prenela je agencija RIA Novosti.

Za takve zločine imamo najviši oblik kazne u DNR — smrtnu kaznu – rekao je on.

„Pogubiti životinje“

Kijev je rekao da želi da razmeni vojnike u razmeni zarobljenika, dok je Moskva nagovestila da će im se prvo suditi.

Signali koji dolaze iz Rusije su zabrinjavajući za Ukrajinu, jer se nagoveštava da bi Azovci mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Nacističke zločince ne treba razmenjivati. Trebalo bi učiniti sve da osiguramo da im se sudi – rekao je predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

Drugi visoki političar, Leonid Slucki, otišao je dalje, nazivajući evakuisane borce „životinjama u ljudskom obliku“ i rekavši da ih treba pogubiti.

A lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, predložio je da se Ukrajinci, za koje se utvrdi da su „neonacistički ratni zločinci“, suoče sa međunarodnim sudom.

U telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom krajem maja, lideri Francuske i Nemačke pozvali su ruskog predsednika da oslobodi ukrajinske borce iz Azovstalja.

Ukrajina potvrdila razmenu tela poginulih vojnika sa Rusijom

Rusija je predala Ukrajini tela 210 ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula braneći grad Marijupolj u kompleksu ogromne čeličane Azovstalj, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinci su nedeljama bili skriveni u kompleksu čeličane dok je Rusija pokušavala da osvoji grad, međutim ukrajinski vojnici su se predali na kraju, podseća se u izveštaju Rojtersa.

„Proces vraćanja tela palih branilaca Marijupolja je u toku. Do danas su vraćeni posmrtni ostaci 210 naših vojnika. Većina njih su herojski branili Azovstalj“, saopšteno je na Tviteru iz ukrajinskog Odbrambeno-obaveštajnog direktorata.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Guardian