Rusija: Zapad rizikuje „direktan vojni sukob“ zbog sajber napada

Rusija je u četvrtak upozorila Zapad da sajber napadi na njenu infrastrukturu rizikuju da dovedu do direktne vojne konfrontacije i da će pokušaji da se izazove Moskva u sajber sferi biti suočeni sa ciljanim protivmerama.

Upozorenje dolazi nakon što je napadnut sajt jednog ruskog ministarstva tokom vikenda, a internet pretraga ovog sajta dovodila je posetioce do natpisa „Slava Ukrajini“ na ukrajinskom jeziku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u saopštenju navelo da su ruska kritična infrastruktura i državne institucije pogođene sajber napadima i ukazalo na odgovorne ličnosti u Sjedinjenim Državama i Ukrajini.

Budite uvereni, Rusija neće ostaviti agresivne akcije bez odgovora – navodi se u saopštenju.

Svi naši koraci biće odmereni, ciljani, u skladu sa našim zakonodavstvom i međunarodnim pravom.

U saopštenju, koje je izdao šef međunarodne informacione bezbednosti ministarstva, navodi se da Vašington „namerno snižava prag za borbenu upotrebu“ IT-a.

Militarizacija informacionog prostora od strane Zapada i pokušaji da se on pretvori u arenu međudržavne konfrontacije uveliko su povećali pretnju direktnog vojnog sukoba sa nepredvidivim posledicama – navodi se u saopštenju.

Veb stranice mnogih ruskih državnih kompanija i novinskih organizacija trpe sporadične pokušaje sajber napada.

Moskva kaže da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ u susednoj zemlji kako bi je razoružala i zaštitila od fašista.Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju tvrdnje Rusije kao izgovor za ilegalnu invaziju.

Predsednik Vladimir Putin je u maju rekao da se broj sajber napada na Rusiju od strane stranih „državnih struktura“ višestruko povećao i pozvao zemlju da ojača svoju IT bezbednost.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Reuters