Naša vojska šokirala NATO - Nisu mogli da veruju šta vide

Stratezi Alijanse bili uvereni da su uništili naše teško naoružanje, a onda se neprijatno iznenadili

Ovako ne izgleda vojska koja je poražena! Ovom rečenicom je jedan od američkih novinara na Merdaru komentarisao odlazak srpske vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna.

Kolona tenkova i vojnih vozila Vojske Jugoslavije kao pod konac, s kojih se vijorila srpska zastava, 13 dana pre Vidovdana, tačnije 15. juna 1999, krenula je s Kosova, posle 78 dana NATO bombardovanja. Pratila ih je kolona civilnih vozila, Srba koji su uporedo s njima, mnogi, nažalost, zauvek, odlazili sa svojih ognjišta, zabeležio je novinar Sputnjika.

Mislili da je trik

Samo Treća armija s potčinjenim sastavima na Kosovu je u tom trenutku imala 130.000 oficira i vojnika, 400 tenkova, 409 oklopnih transportera, 446 protivoklopnih raketa i 335 artiljerijskih oruđa – napisao je u ratnom dnevniku general Nebojša Pavković.

NATO komanda u Monsu, prema izveštajima naših bezbednosnih službi, koje su dostavljale izveštaje državnom i vojnom vrhu, raspolagala je procenom da je na Kosovu oko 80.000 vojnika i 350 tenkova.

Zapadni novinari nisu mogli da veruju da se srpska vojska povlači s Kosova gotovo neoštećena. Međusobno su komentarisali da je sigurno u pitanju neki srpski trik i predstava za medije, pitajući se šta je to NATO radio 78 dana. Foto-reporteri su se utrkivali da naprave što jaču sliku poražene vojske. Nije im uspelo. U nedostatku materijala, zapadne kamere zumirale su, praveći krupne kadrove, rasplakano dete koje je u prenatrpanom stojadinu prištinske registracije majka pokušavala da podoji… Tražilo se nešto, neki dokaz poraza, ali su ih huk tenkova i borbenih vozila koji su izranjali jedni za drugim kao iz duboke reke, oprani i uglancani, svaki put iznenadili.

Zadatak završen

Povlačenje srpske vojske s Kosova je trajalo 11 dana. Počelo je kada je u tačno 13 sati, nedaleko od Podujeva, Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa, stao na čelo nepregledne kolone i pred domaćim i stranim novinarima izdao naređenje za povlačenje VJ sa Kosova sledećim rečima:

Vojska je u potpunosti izvršila zadatak i odbranila Kosovo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Na licu umor, ponos i prkos

Na licima srpskih vojnika, izmorenih danonoćnim napadima severnoatlantske armade koja je gruvala po njima s neba, i borbama s albanskim teroristima Oslobodilačke vojske Kosova, video se ponos, prkos, tuga… Na licima civila, Srba koji su išli uporedo s vojnom kolonom, bio je samo strah, strah od neizvesnosti. Kako su Srbi i vojska odlazili, tako su za njima Albanci slavili, kačeći američke i albanske zastave na kuće, igrajući i pevajući.

Albanci palili srpske zastave

Transparent koji je postavljen svojevremeno kao znak dobrodošlice VJ na nadvožnjaku na Merdaru tada ih je i ispratio. Na njemu je pisalo: „Nema nam drugog puta, od puta na Kosovo.“
Kada je poslednji srpski vojnik prešao na teritoriju centralne Srbije, taj transparent spalili su Albanci, koji su sve vreme sitnim provokacijama i pokojom kamenicom pokušavali da izazovu neki incident. U euforiji koja ih je uhvatila uletali su u vatru sa srpskim zastavama, pa su s njima, onako zapaljenim, nastavljali da vitlaju, usta punih pogrdnih reči za sve što je srpsko.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/republika.rs