Njujork Tajms iz 1915. godine - Crnogorci su potomci kosovskih Srba

Nakon velike bitke na Kosovu polju i propasti Srpskog carstva, Srbi koji su odlučili da je bolje živeti kao slobodan čovek u neplodnoj i oštroj zemlji, nego živeti na svojim plodnim poljima kao podanik omraženog turskog okupatora, prebegli su u planine Crne Gore.

To je bilo pre pet vekova, a njihova deca – današnji su Crnogorci, ovako je jedan od najuticajnijih svetskih medija današnjice, čuveni ,,Njujork tajms“ 1915. godine pisao o nastanku Crne Gore i njenom srpskom identitetu.

Američki list opisao je Crnogorce, odnosno potomke kosovskih Srba, kao izuzetno ponosite ljude koji su uvek hrabro išli u ratove za svoj narod.

„Ponosni ljudi, kojima je borba uvek bila najpreča, dok industrija i trgovina kod njih nije puno zaživela, isticao je njujorški list, dodajući da se srpski narod Crne Gore uspeo odupreti Turcima, a da je država Crna Gora izgrađena uz pomoć Rusije i davanje saglasnosti Francuske i Velike Britanije.

Pročitajte još:

U tekstu koji je objavljen u jeku Velikog rata naglašeno je kako je Crna Gora ostala bastion srpstva.

„Opet je „Crna planina“ postala utočište Srba, njihovo poslednje uporište, naglasio je ,,Njujork tajms“ 6. decembra 1915. godine i zaključio porukom da savezničke snage očekuju da će Crna Gora herojski braniti svoju zemlju koja je nastala nakon Kosovskog boja.“

Njujork Tajms iz 1915. godine - Crnogorci su potomci kosovskih Srba

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/borba.me