Nemački regulator gasne mreže BNetza apeluje na građane

Nemački regulator gasne mreže BNetzA zatražio je od domaćinstava i kompanija da smanje grejanje jer nacija pokušava da sačuva zalihe tokom energetske krize, izvestio je Blumberg u petak.

U izveštaju je istaknuto da je potrošnja industrijskog gasa u zemlji opala za 12 odsto tokom nedelje do prošle nedelje, dok je potrošnja u domaćinstvima i komercijalnim proizvodima opala za 13 odsto.

Regulator je ranije rekao da Nemačka treba da smanji potrošnju gasa za najmanje 20 odsto kako bi nadoknadila gubitak snabdevanja iz Rusije.

Građani ne bi trebalo da pojačavaju grejanje do kraja i trebali bi dobro da razmisle o tome koje prostorije treba da se zagreju – rekao je predsednik BNetzA Klaus Miler za javni servis ARD u petak.

Prema Mileru, Nemačka trenutno dobija gas iz Norveške, Belgije, Holandije i „pomalo“ iz Francuske. Dobiće više preko terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), koje je zemlja počela da gradi, napominje regulator.

Želimo po svaku cenu da zaštitimo industriju od racionalizacije gasa“, rekao je šef BNetzA. „Sada je na nama. Koliko brzo možemo da izgradimo LNG terminale. To pomaže. Koliko možemo da uštedimo. To još više pomaže. Možemo time da upravljamo.”

Nemačkoj navodno nedostaje oko 50 milijardi kubnih metara gasa u godišnjim isporukama kao rezultat smanjenja uvoza iz Rusije. Prethodni pokušaji nacije da diverzifikuje snabdevanje gasom doprineli su trenutnoj energetskoj krizi. Pritisak sankcija EU, pitanja održavanja, kao i sabotaža gasovoda Severni tok, dodatno su pogoršali problem.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Analene Berbok, udeo uvoza ruskog gasa u zemlju nedavno je pao na 6-8%. 2021. godine više od polovine nemačkih snabdevanja gasom dolazilo je iz Rusije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji