Nemački Simens u debelom minusu zbog sankcija Rusiji

Nemački Simens enerdži upozorio je danas da očekuje veći neto gubitak u 2022. godini za 200 miliona evra nego što se ranije procenjivalo.

Kompanija, koja održava turbine kompresorske stanice Portovaja gasovoda „Severni tok 1“, saopštila je da će njen neto gubitak premašiti 560 miliona evra koji je zabeležen u 2021. godini.

Simens enerdži, koji je ove godine izdvojen iz koncerna Simens i poseduje većinski udeo u posrnulom proizvođaču vetroturbina Simensu gamesi, ranije je očekivao da će njegov neto gubitak u 2022. biti jednak prošlogodišnjem.

Ta kompanija je ranije ove godine objavila da će obustaviti sve nove poslove u Rusiji nakon napada Moskve na Ukrajinu, navodeći da njena prodaja u toj zemlji učestvuje sa niskim jednocifrenim procentom u njenoj ukupnoj prodaji vrednoj 28,48 milijardi evra.

Nemački Simens enerdži je takođe ukazao na kontinuirano slabo poslovanje Simens Gamese kao na kočnicu kvartalnih rezultata, uoči planirane ponude od 4,05 milijardi evra u gotovini za preuzimanje preostalih 33 posto udela u toj firmi koja se kotira na španskoj berzi.

„Očekujemo da će novo rukovodstvo Simens gamese sada primeniti rigorozan plan zaokreta“, rekao je izvršni direktor Simens enerdžija Kristijan Bruh.

Rojters je prošle nedelje izvestio, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da će Simens gamesa ugasiti 2.500 radnih mesta.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji