Nesloga u Alijansi! Volas opleo po Makronu zbog izjava o nuklearnom naoružanju

Britanski sekretar odbrane Ben Volas sa nezadovoljstvom je konstatovao da je predsednik Emanuel Makron otkrio previše kada je rekao da Francuska neće odgovoriti na upotrebu nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini sopstvenim nuklearnim arsenalom.

Makron je u intervjuu u sredu istakao da nuklearna doktrina njegove zemlje „počiva na fundamentalnim interesima nacije. Oni su jasno definisani i uopšte ne bi bili direktno pogođeni ako bi, na primer, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini, u regionu. Francuski lider je takođe tvitovao istog dana da Francuska „ne želi svetski rat“.

Volas je upitan o komentarima francuskog predsednika dok je prisustvovao sastanku ministara NATO-a u Briselu u četvrtak. „To otkriva ruku predsednika Makrona“ , rekao je on.

Naše mišljenje je da bi, ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje, postojale teške posledice po Rusiju – objasnio je ministar odbrane.

Neimenovani zvaničnici NATO-a su takođe za list Telegraf rekli da Makronove reči ugrožavaju „principe odvraćanja“. Izvori su istakli da „ne ulazimo u detalje o scenarijima“.

Tokom događaja u Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da „ Putin zna da ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, to će imati teške posledice po Rusiju“, ne šireći o tome kakve bi one mogle biti.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ranije ove nedelje da bi bilo „neodgovorno“ da razgovara o svom odgovoru u slučaju da Rusija odluči da napadne Ukrajinu. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio je u septembru da bi takav razvoj događaja imao „katastrofalne posledice“ po Moskvu.

Ono što je Telegraf opisao kao „nuklearni rat reči“ između Rusije i Zapada počelo je prošlog meseca nakon što je Putin obećao da će Moskva upotrebiti „sva sredstva“ koja joj stoje na raspolaganju ako bude ugrožen ruski teritorijalni integritet. SAD i njihovi saveznici su tu izjavu protumačili kao „prikrivenu pretnju“ razmeštanjem nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini.

Brojni ruski zvaničnici su od tada insistirali da zemlja nikome nije pretila nuklearnim oružjem i ukazivali na rusku vojnu doktrinu, koja kaže da se nuklearno oružje može koristiti samo ako se takvo oružje ili drugo oružje za masovno uništenje koristi protiv države, ili je suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog oružja – preneo je RT.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji