Zapad u strahu pred predstojeće nuklearne vežbe Rusije

S obzirom da se očekuje da će Rusija uskoro izvesti velike vežbe svojih nuklearnih snaga, Sjedinjene Države i njihovi saveznici će biti izazvani da se postaraju da uoče razliku između vežbi i stvarnosti.

Rusija obično održava velike godišnje nuklearne vežbe u ovo doba godine, a američki i zapadni zvaničnici ih očekuju možda za samo nekoliko dana. Oni će verovatno uključiti i probno lansiranje balističkih projektila, kažu američki zvaničnici.

Ali pošto je Putin otvoreno zapretio da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu Rusije, neki zapadni zvaničnici su zabrinuti da bi Moskva namerno mogla da pokuša da zamuti vodu o svojim namerama.

Zbog toga ne želite da imate izuzetno prezagrejanu retoriku u isto vreme kada ćete izvoditi nuklearnu vežbu – rekao je zapadni zvaničnik medijima, želeći da ostane anoniman.

Zato što tada imamo dodatni izazov da zaista budemo sigurni da su akcije koje vidimo, stvari koje se dešavaju zapravo vežba, a ne nešto drugo.

Ipak, zvaničnik je izrazio „visoko poverenje“ u sposobnost Zapada da napravi ovu razliku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uverio je na konferenciji za novinare u Briselu da će alijansa veoma pažljivo pratiti godišnje nuklearne vežbe Rusije, kao i decenijama unazad.

U Beloj kući, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da će ruske takozvane vežbe „Grom” uključivati velike manevre njenih strateških nuklearnih snaga, uključujući lansiranje raketa. On ih je opisao kao „rutinske“.

Iako Rusija verovatno veruje da će joj ova vežba pomoći da projektuje moć, posebno u svetlu nedavnih događaja, znamo da ruske nuklearne jedinice intenzivno treniraju u ovo doba godine – rekao je Kirbi, dodajući da će Sjedinjene Države „pratiti to u skladu sa tim“.

Američki odbrambeni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se očekuje da će ruske vežbe biti izvedene otprilike u isto vreme kada i godišnja vežba nuklearne pripravnosti NATO-a, koja je nazvana „Steadfast Noon“ i koja će početi sledeće nedelje.

Verujemo da je ruska nuklearna retorika i njena odluka da nastavi sa ovom vežbom neodgovorna – rekao je zvaničnik.

Razmetanje nuklearnim oružjem da bi se prinudile Sjedinjene Države i njihovi saveznici je neodgovorno.

Zvaničnici su do sada rekli da Putin još nije preduzeo korake da sugeriše da se sprema da pokrene nuklearni napad, ali se nuklearna retorika Moskve intenzivirala nakon uspešne kontraofanzive ukrajinske vojske tokom prošlog meseca.

Poslednjih nedelja Putin je proglasio aneksiju ukrajinskih teritorija i zapretio da će odbraniti rusku zemlju nuklearnim oružjem. Visoki zvaničnik NATO-a rekao je u sredu da bi svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije mogla da izazove „fizički odgovor“ alijanse.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak nakon sastanka NATO grupe za nuklearno planiranje u Briselu da nije video nikakve „indikacije i upozorenja“ koja bi izazvala promenu nuklearnog stava SAD.

Rusija je poslednji put uvežbala svoje nuklearne snage u februaru, neposredno pre specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je potez za koji su zvaničnici verovali da je trebalo da obeshrabri Zapad da podrži Kijev.

Zapadni zvaničnik je očekivao vežbe koje su imale za cilj da testiraju „sposobnost Kremlja da obezbedi kontrolu nad snagama i da izda smernice, kao i samih snaga da odgovore na taj pravac“.

Zvaničnik je očekivao da će Rusija objaviti aspekte vežbi i iskoristiti ih da odbije pretnje Moskve.

Treba očekivati da će tokom vežbe biti nuklearne retorike, kako bi oni mogli da iskoriste prednost, prednost strateške komunikacije, same vežbe – rekao je zapadni zvaničnik.

Godišnja nuklearna vežba NATO-a bila je planirana ranije, rekli su američki zvaničnici, dodajući da se redovno održava otprilike u isto doba godine više od jedne decenije. Najveći deo vežbi će se održati na više od 1.000 kilometara od Rusije, rekao je zvaničnik američke odbrane.

Očekuje se da će četrnaest zemalja NATO-a biti uključeno u vežbe alijanse, koje uključuju borbene avione koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne uključuju žive bombe, rekli su američki zvaničnici, dodajući da će učestvovati američki vojni bombarderi B-52.

Iako ćemo nastaviti rutinske aktivnosti za održavanje našeg (nuklearnog) odvraćanja, neće biti posebnih poruka oko naših vežbi – rekao je zvaničnik američke odbrane.

Mislimo da je zveckanje nuklearnom sabljom nepromišljeno i neodgovorno. Rusija može odlučiti da igra tu igru – ali mi nećemo.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji