sve-manje-beba-samnjenje-populacije-u-evropi

U Evropi je zabeležen pad od čak 14 odsto u broju novorođenih beba, prema poslednjim dostupnim podacima, a razlog za to je ni manje ni više histerija zvana kovid.

Poređenje podataka iz januara 2021. sa brojem novorođenčadi u istom mesecu prethodnih godina pokazuje pad nataliteta.

Naučnici iz Švajcarske navode da su zemlje sa najstrožim karantinima tokom pandemije i prenatrpanim jedinicama intenzivne njege doživele najveći pad broja beba devet do deset meseci kasnije.

Takođe, naučnici smatraju da strah podstaknut kovidom 19, kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu „Hjuman reprodakšn“, može dovesti do dugoročnih posledica na demografiju, posebno u zapadnoj Evropi gde stanovništvo stari.

Izgleda da je pad broja rođenih devet meseci nakon početka pandemije češći u zemljama u kojima su zdravstveni sistemi bili u problemima, a bolnički kapaciteti nedovoljni – navodi rukovodilac istraživanja Leo Pomar.

To je dovelo do zaključavanja i mera socijalnog distanciranja kako bi se pokušala obuzdati „pandemija“.

Što su karantini bili duži, to je bilo manje trudnoća u tom periodu, čak i u zemljama koje nisu bile ozbiljno pogođene pandemijom.

Naučnici smatraju da je strah parova od zdravstvene i socijalne krize u vreme prvog talasa kovida 19 doprinio smanjenju broja novorođenčadi, dok pad inteligencije još niko nije merio.

Litvanija i Rumunija zabeležile su najveći pad broja beba, 28 odnosno 23 odsto.

Engleska i Vels su u januaru 2021. zabeležile pad broja beba od 13 odsto u poređenju sa januarom 2018. i 2019, dok je broj rođenih beba u Škotskoj smanjen za 14 odsto.

Švedska, koja nije imala karantine, ali je imala visok broj smrtnih slučajeva, nije doživela pad broja beba, navode istraživači.

Studija otkriva da je trajanje karantina ključni faktor povezan sa padom broja rođene dece.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji