Nigerijska vojska prijavila smrt najvišeg komandanta Boko Harama

Oružane snage Nigerije prijavile su smrt jednog od najviših komandanata terorističke grupe Boko Haram, Alhadži Modua, zajedno sa još 28 pripadnika milicije u nizu operacija koje je vojska izvela prošle nedelje u državi Borno, u severoistočnom delu Nigerije.

Komandant Boko Harama čija je smrt prijavljena, poznat je kao „Bem Bem“, odgovoran je za brojne napade islamističke organizacije u Nigeriji, Nigeru i Kamerunu, koje je koordinirao sa planina Mandara, gde se inače i krio.

Nigerijska vlada je priznala da su operacije bile „uspešne“ i nagovestila da su čak dovele do dobrovoljne predaje hiljada pripadnika milicije Boko Harama na severoistoku zemlje.

Nesigurnost u Nigeriji, usredsređena upravo na ovu oblast, gde Boko Haram i njegov ogranak, Islamska država u zapadnoj Africi (ISVA), širi se i na druga područja na severu i severozapadu, podižući uzbunu o mogućoj ekspanziji terorističkih i kriminalnih mreža.

Državne vlasti Zamfare pozvale su krajem juna da se civilno stanovništvo naoruža pred sve većom nesigurnošću, iako se centralna vlada izjasnila protiv ove opcije i upozorila da bi to podstaklo „anarhiju“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji